16 april 2024

Epic fail

epic-failSvårigheten med moderna varianter av klassiker är att författaren som gör omskrivningen ofta är alldeles för förälskad i grundberättelsen och har svårt att göra något eget av den. Claire Lazebnik behärskar dock den där konsten. Hennes Stolthet och fördom-parallell förhåller sig på precis rätt sätt till originalberättelsen. Kanske är det så att just denna bok av Austen lämpar sig särskilt väl för modernisering, inte minst med tanke på hur bra  Eligible också är…

Stolthet och fördom-intrigen gör sig väldigt bra i high schoolmiljö faktiskt. Jag tycker inte att Elise kommer i närheten av Elizabeths älskvärdhet och styrka, men hon kommer så nära som man kan begära av någon som inte är Jane Austen tror jag.

Epic fail är till skillnad från Austens original en bagatell som jag trivdes bra tillsammans med men lämnar bakom mig rätt lätt. Den saknar djupet och samhällskritiken från Austens roman. Men det är helt i sin ordning, det var precis vad jag ville läsa just nu. Och jag känner mig inte alls ledsen att jag beställde såväl Övertalnings-varianten som hennes Emma-version för någon vecka sen. Jag tror det kommer bli alldeles utmärkt semesterläsning i sommar.

[su_note note_color=”#dafdf5″]

EPIC FAIL
Författare: Claire Lazebnik
Förlag: Harper teen (2011)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.