Om jag var din tjej

om jag var din tjejDet finns böcker och så finns det böcker.

Risken med böcker som Om jag var din tjej är att de blir som såna där specialavsnitt av Blossom (eller andra amerikanska ungdomsserien en såg) om ni minns dem. Avsnitt som ska ta tag i en viktig fråga och säga något extraviktigt om den viktiga frågan, som dessutom är den enda viktiga frågan på bordet. Om jag var din tjej är en bok om en transtjej, men det är en bok om så mycket annat också och om så allmängiltiga saker att den tack och lov inte hamnar i specialavsnittsträsket.

Meredtith Russo skriver i sitt efterord att hon med mening gjort Amanda förenklad. Hennes process är uppsnabbad och hennes smärta och kamp är förkortad och förenklad, det där sista är svårt att ta till sig med tanke på hur vidrig kampen ändå är. Vissa saker har gått väldigt “enkelt” för Amanda. Så som det inte kan vara eller gå för riktiga människor i verkliga livet. Det är hjärtskärande att förstå eftersom Amanda verkligen inte haft det lätt.

Det är över huvud taget hjärtskärande att läsa berättelsen om Amanda. Mycket kan kännas igen, som komplicerade förhållanden med föräldrar, som depressioner och slagsmål med sig själv över vem en är egentligen (Amanda vet faktiskt det bättre än jag gjorde i den åldern), förvirringen och tonårsångesten. Men sen finns den där andra dimensionen… Att veta att något är fel med hur andra uppfattar en, att hela tiden inordnas en mall som inte passar. Att utsättas för saker och hela tiden vara rädd.

Just den där rädslan är nog det jag kommer bära med mig efter den här boken. Den där i magen sittande oron för att något ska hända, att någon ska få veta, att någon ska slå till. Och den där insikten att det är så det är, och att det inte riktigt finns något vuxensamhälle som står upp och sätter stopp, inte alltid, inte självklart.

Att Meredith Russo i sitt efterord ber unga transpersoner att inte ta sina liv… Jag förstår vikten och behovet av det. Det är så fruktansvärt, fruktansvärt förfärligt.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
OM JAG VAR DIN TJEJ
Författare: Meredith Russo
Förlag: Lavender lit (2016)
Översättare: Cecilia Falk, originaltitel: If I was your girl
Köp den t.ex. här eller här.
Läs också vår konferens om boken på Kulturkollo[/su_note]

4 svar på ”Om jag var din tjej”

  1. Den här la jag till på önskelistan efter att ha sett den på din ”Just nu läser jag”. Och nu är jag förstås ännu mer nyfiken på den!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.