16 april 2024

Det växer – en serieroman om abort

det-vaxer-en-serieroman-om-abortJag har läst en del serier på slutet och jag slås, än en gång, av hur himla mycket bra det finns att läsa i serieform.

Det växer är en bok om abort men det är också en bok om kvinnokroppar (som alla anser att de får tycka något om och göra något med) och manskroppar (som inte alls är allmän egendom på samma sätt), om bostadsmarknad och om penningbrist. Och så är det, litegrann i skymundan, en skildring av en familj som är så öppen och varm att jag faktiskt blir alldeles rörd. Julia ringer hem till mamma och berättar direkt när hon får veta att hon är gravid och syrran följer med till abortkliniker och ingenstans finns dömandet eller minsta lilla känsla av att man inte pratar om sånt. Jag älskar det! Älskar dem!

I mångt och mycket är det här en redogörelse för hur en abort kan gå till, vilket låter trist (och livsfarligt att säga eftersom det låter som värsta pogo pedagog-boken) men det är det verkligen inte eftersom det känslomässiga alltid kommer först. Och så är det så väldigt mycket mer också. Det växer är helt enkelt en riktigt bra bok.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
DET VÄXER
Författare: Julia Hansen
Förlag: Kolik förlag (2015)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

4 tankar på “Det växer – en serieroman om abort

  1. Gillade också den här mycket! Tycker verkligen att serieformatet gör sig bra för viktiga ämnen såsom abort. Att en kan till sig svåra och viktiga ämnen på ett ’roligt’ sätt.

    1. Jag håller med, de riktigt svåra ämnena lämpar sig väldigt väl för serieformen (eller om det är tvärtom 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.