Ormens väg på hälleberget

ormens-vag-pa-hallebergetNär man hör sig själv skrika “gubbjävel” till ingen mitt under promenaden i skogen (tack vårherre för att ingen granne dök upp i närheten och kände sig förorättad!) då vet man att boken man lyssnar på är riktigt, riktigt bra.

Och Ormens väg på hälleberget är mer än bra. Den är en av de största läsupplevelserna, en av de mest omkullkastande och ilskeframkallande böcker jag läst. Och jag har läst en del… Till det är det verkligen ingen picknick i parken så att säga. Mörkret är så oändligt att inte minsta solstrimma lyckas söka sig igenom. Och det är bra det, för så var det. Jag känner igen så mycket från allt det jag tog del av när jag skrev och forskade om kvinnors maktlöshet på den här tiden. Här är det allas (de fattigas, de lite mindre fattigas, de skuldsatta) maktlöshet och Torgny Lindgren visar så förfärligt hemskt hur patriarkatet fångar alla som kommer i dess väg.

Och så har jag lärt mig att det är för såna här böcker som talboken uppfanns. Att höra Torgny Lindgren läsa sin norrländska sorgesång är som balsam för själen samtidigt som det är det som sliter upp såren. Det är så remarkabelt fantastiskt att jag inte finner fler ord.
[su_note note_color=”#dafdf5″]
ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET
Författare: Torgny Lindgren
Förlag: Bonnier audio (2010)
Inläsare: Torgny Lindgren[/su_note]

9 svar på ”Ormens väg på hälleberget”

 1. OK – nu åkte den här rätt in på min bokhylla på Storytel 🙂 Jag har inte läst något av Torgny Lindgren förut, men ofta tänkt att jag skulle. Den här är ju perfekt ljudbokslängd också!

  Svara
  • Du måste läsa (lyssna!!!) honom! Jag yuckte mycket, mycket, mycket om Hummelhonung men den här är fenomenal. Och hemsk förstås…

   Svara
 2. Känner igen det där med att utåtagera när man hör en riktigt bra och engagerande ljudbok. Själv blev jag så fredtrerad på Ester i Egenmäktigt förfarande att jag sparkade hårt i en snödriva.

  Svara
 3. Åh, den är så bra, och så hemsk. Många år sen jag läste den nu, undrar om en klarar av en omläsning? Skulle vara fint att lyssna på den, har inte tänkt på att han läser in sina böcker själv.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.