13 april 2024

I dina ögon

i-dina-ogonEgentligen har jag ingen förklaring till att Sarah Dessen skriver så bra sommarböcker, kanske till och med essentiella sommarböcker (blir det ens sommar på riktigt utan minst en Dessen?). Ofta utspelar de sig förstås på sommarlovet och då blir det automatiskt rätt somrigt, men långt ifrån alla gör det, inte den här till exempel. Det är nog snarare det där med den perfekta balansen mellan djup och yta, det är ju till synes lättsamma berättelser om vänskap och kärlek hon skriver, med precis rätt mängd svärta. De är verkligen inte lättsmälta alla gånger och rätt ofta gör de ont på riktigt, men det finns ändå alltid en trygg vetskap om att det kommer lösa sig, på något sätt, mot slutet.

Årets (översatta) Dessen är I mina ögon (Saint anything är den lite mer talande och minnesvärda engelska titeln). Sidneys bror sitter i fängelse och Sidney själv blir väldigt osynlig i hans skugga. Ett skolbyte leder till nya vänner och därifrån startar och fortsätter en fin berättelse om vänskap, familj och hur det kan vara väldigt svårt att hålla ihop och överleva när jobbiga saker händer. Jag känner förstås med Sidney, gillar Mac och Layla och jag kan till och med relatera till mamman, som förvisso agerar väldigt blint och konstigt, men vem skulle inte göra det i den situationen? En jag inte gillar är Ames, han är verkligen allt det där som personifierar en riktigt creepy kille i en och samma kropp, hu!

Sarah Dessen är alltid bra, hennes lägstanivå är fascinerande hög. I dina ögon tycker jag är en av hennes mörkare böcker vilket i min värld betyder en av de riktigt bra. Min första Dessen för sommaren, men troligen inte den sista. Vill du ha mer Dessen så finns dagens Kulturkollotips i ämnet uppe nu.

 

[su_note note_color=”#dafdf5″]
I DINA ÖGON
Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
Översättare: Ylva Kempe, originaltitel: Saint anything
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

 

2 tankar på “I dina ögon

  1. fast den här retade jag mig på. huvudpersonen var ett sånt våp. och en turningpoint är alltså när hennes kille ser en ANNAN kille röra vid henne! utan att hon förklarar detta. eller ens säger ifrån. så det störde mig faktiskt i den här. även om lägstanivån ff är hög, som du säger 🙂

    1. Jag tänkte inte på henne som våpig, lite oföretagsam kanske och visst borde hon ryta ifrån hemma rätt rejält mycket tidigare, men jag förstår varför hon inte gör det, hon är ju så van…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.