Störst av allt

storst-av-alltJust nu sitter jag här och nästan studshoppar av frustration över att jag knappast kan finna ord som kommer övertyga er om hur gärna ni vill läsa den här boken. Det är så med de riktigt bra böckerna, orden räcker inte till.

Störst av allt är en njutning och en plåga från första till sista sidan, och den svajar ingenstans. Plåga för att ämnet är så tungt, för att Maja har det som hon har det med sig själv, både då och nu. Njutning för att Malin Persson Giolito ger henne en röst som inte kan stängas ute. Maja får vara ursinnig på gränsen till uppgiven, sorgsen på gränsen till hatisk och aldrig, aldrig tillåts hon avslöja, ens för sig själv, hur mycket hon längtar eller älskar. Det är så hjärtskärande förfärligt och sant alltihop.

Det är naturligtvis inte många som hamnar där Maja hamnar, mitt i en skolskjutning med fasansfulla, ofattbara konsekvenser. Men den där utsattheten, den kan alla som någonsin varit eller känt en tonåring känna igen. Och de där kraven att inte bara duga utan vara perfekt, ta ansvar. Och vad betyder det där med allas lika värde, egentligen, i praktiken?

Det är så galet bra det här. Anna har kallat det sommarens bok och jag vill gå ännu lite längre och kalla den en av årets bästa. Det är galet bra det här.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
STÖRST AV ALLT
Författare: Malin Persson Giolito
Wahlström & Widstrand (2016)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, och dagarna går…[/su_note]

2 svar på ”Störst av allt”

  1. Jag håller med dig helt och hållet, och jag tror att jag kommer att kunna räkna den till kanske årets bästa bok. Det är absolut en bok som berör, på många olika sätt. Om du vill jämföra vad vi tyckte om boken har jag skrivit om den här: https://justnujusthar.com/2016/07/06/recension-storst-av-allt-av-malin-persson-giolito/

    Jag hade inte läst något av Malin Persson Giolito tidigare, men nu kommer jag att hålla ögonen vidöppna för att inte missa eventuella kommande böcker framöver!

    Svara
    • Kul att du också gillade, väldigt roligt över huvud taget att så många hittat den här boken tycker jag. Och jag kommer absolut också hålla uppsikt över kommande böcker från Malin Persson Giolito.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.