På Chesil beach

chesil beachDet har länge funnits människor i min närhet som envisats med att jag borde läsa Ian McEwan och jag har varit lite “neej, han är väl en sån där gubbig gubbe…”. Men så drabbades jag av ett skov av lust att överbevisa mig själv och lånade hem hans På Chesil beach, för att den är kort och för att handlingen, om tystnad mellan människor, verkade lovande.

Åh vad jag älskar att bli överbevisad! När Ian McEwan istället för gubbig gubbe visar sig vara en inkännande, känslomässig berättare som dessutom skriver kvinnor, och män, väldigt bra blir jag så himla glad.

Edward och Florence firar bröllopsnatt (eller eftermiddag) och ska ligga med varandra för allra första gången. Han har längtat i ett år och håller på att gå sönder i sin önskan att få älska henne. Hon känner äckel bara vid tanken på att komma nära, vara intim, vara naken med någon. Hon avskyr kyssar, han tror att de nu som gifta inte ska göra annat. Och ingen enda gång lyckas de prata ordentligt med varandra.

Jag älskar det här. Att få bli så irriterad på dem, att få tycka om dem, känna igen och känna att “sådär skulle jag aldrig bete mig”, samtidigt. Det är så storslaget småskaligt fantastiskt.

Ok, vad ska jag nu läsa av McEwan? Vilka är hans i ert tycke bästa? Förutom denna har jag bara mött honom i filmatiseringen av Atonement som jag inte alls gillade och som nog är bidragande orsak till min inbillade aversion.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
PÅ CHESIL BEACH
Författare: Ian McEwan
Förlag: Ordfront (2007)
Översättare: Maria Ekman, originaltitel: On Chesil Beach
Köp den t.ex. här eller här i nyutgåva som pocket från Brombergs.
Andra som skrivit om boken: xxx[/su_note]

8 svar på ”På Chesil beach”

  • Tack för tipset, håller på och sätter ihop en lista över böcker att köpa/låna framöver och där hamnar denna genast.

   Svara
 1. Försoning (en av mina favoritböcker, och bättre än filmen) och På Chesil Beach tycker jag är hans bästa. Hetta kom jag inte ens igenom och övriga böcker är ok.

  Svara
 2. Cementträdgården (en väldigt tidig roman, debut rentav) är bland det obehagligaste jag läst. Tät och otäck liten sak om några isolerade syskon. Läs den! Min favorit av McEwan vid sidan av På Chesil Beach.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.