Jorden runt 2016

Jag brukar försöka läsa mig till platser jag aldrig tidigare besökt med jämna mellanrum. Mitt mål förra året var att ”besöka” tio länder jag aldrig tidigare läst. Dithän nådde jag inte, mycket på grund av att läsningen fastnade i september och jag sen inte lyckats ta mig loss ordentligt (och heller inte prioriterat det i mitt tillfrisknande). Min lista över litterära utflykter ser ut såhär, numrerade länder är nya länder, övriga angivna är allt bortom det vanliga (Sverige, USA, Storbritanien):

The Silent land av Graham Joyce (Frankrike)
Flykten av Jesus Carassco (Spanien)
1. Kaptenens verser av Pablo Neruda (Chile)
2. Komma och gå av Taiye Selasi (Ghana/Nigeria)
3. Irakisk Kristus av Hassan Blasim (Irak)
Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria)
4. Älskaren av Marguerite Duras (Vietnam)
5. Drottning Pokou av Véronique Tadjo (Elfenbenskusten)
Blå är den varmaste färgen av Julie Maro (Frankrike)
Dikter och fragment av Sapfo (Grekland)
6. Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir (Sovjetunionen)
7. Vinden som sprider elden av Selva Almada (Argentina)
Halv elva en sommarkväll av Marguerite Duras
Strange library av Haruki Murakami (Japan)
Baby Jane av Sofi Oksanen (Finland)
Sputnikälskling av Haruki Murakami (Japan)
Vi av Kim Thuy (Vietnam/Kanada)
Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova (Sovjetunionen), recension kommer snart
Bäst? Först och främst måste jag säga att väldigt många av böckerna i listan är väldigt bra. Jag uppskattade särskilt att läsa en för mig ny och lekfull Haruki Murakami i totalvridna Strange library. En riktig fullträff var också att jag äntligen mötte Marguerite Duras, henne kommer jag läsa mycket av framöver. Och toppentrion här är nog för mig Komma och gå, Misstag i Moskva och Lila hibiskus. Har du läst någon spännande ny plats på sistone? Och har du tips på vart jag kan läsresa när mitt läsflow återvänder?

4 svar på ”Jorden runt 2016”

 1. Jag försöker också sprida mitt läsande geografiskt, men har problem med Sydamerika då jag inte gillar magisk realism. Ndg Afrika har jag också en blind fläck. Började med Komma och gå, men kom aldrig in i den och gillade inte Americanah. Kanske dags att ge Komma och gå en ny chans? Mitt tips är Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien av Mohsin Hamid. En bok helt i min smak, galghumoristisk, och skriven helt i du-form!

  Svara
  • Sydamerika är svårt för mig också, av precis samma anledning. När det gäller Komma och gå så minns jag inte säkert nu, men jag tror inte att jag riktigt fastnade för den alldeles direkt (jag gillade, men var inte sådär Klostergatan som jag blev sen) så jag tycker nog att du kan ge den en ny chans vid rätt tillfälle. Och tack för lästips!

   Svara
  • Det är det, och det ger intressanta perspektiv också på ens egen verklighet. Jag tänker absolut fortsätta med att vidga min litterära världsbild.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.