Feminism, normkritiken och annat bra 2016

2016 som alla andra år läste jag en del med HBTQ+-tema och/eller feministisk drivkraft. För att jag är intresserad av normer och normbryteri. Och för att det finns så förtvivlat mycket välskrivet, bra och livsförändrande att läsa. Det här är vad jag läste under 2016 :

Orlando av Virginia Woolf
Bad feminist av Roxane Gay
Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie
Blå är den varmaste färgen av Julie Maroh
Tidsklyftan av Jeanette Winterson
Om jag var din tjej av Meredith Russo
Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir
Flickorna av Emma Cline
Henrietta är min hemlighet av Maja Hjertzell
Husfrid av Alison Bechdel
Ett transfeministiskt manifest av Maria Ramnehill
Torskarnas pride-parad av Sara Hansson
Smålands mörker av Henrik Bromander
Baby Jane av Sofi Oksanen
Bara det här med dörrarna av Malin Backström
Sputnikälskling av Haruki Murakami
En syster i mitt hus av Linda Olsson
Fågelburen av Lisa Jewell

Bäst? Bad feminist, Lila hibiskus, Blå är den varmaste färgen, Misstag i Moskva, Flickorna, Husfrid, Baby Jane, Sputnikälskling, Fågelburen… ja, ni fattar det finns en hel del bra och jättebra i den där listan och inte ett enda bottennapp faktiskt.

7 svar på ”Feminism, normkritiken och annat bra 2016”

  • Jag kände också igen mig i en hel del, men mer situationer än någon enskild karaktär tror jag. Det är fint att kunna relatera till berättelsen och personerna i den, även om det är rätt hemskt där inne i just den här fågelburen…

   Svara
 1. Lila hibiskus gillade jag verkligen men Flickorna tillhörde ett av årets (många) bottennapp för mig. De andra är olästa titlar, jag får ta mig en grundligare titt för tips 🙂

  Svara
  • Synd att du inte gillade ”Flickorna”. Jag läste den tidigt i somras totalt utan förväntningar och det kanske kan ha något med det att göra, jag fastnade verkligen direkt och blev kvar i den. Men den är också rätt speciell så jag förstår att det är en smaksak, jag tror nog att du ska hitta något bra att läsa i min lista , det finns väldigt mycket bra att välja på. Har du läst ”Misstag i Moskva”? Den tror jag du skulle gilla.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.