Det som andra inte ser

Det som andra inte ser inleds fantastiskt. Där finns en egensinnig huvudperson med en historia som trasar sönder hjärterötterna på en. Hon är så ensam. Hennes mamma tog sitt liv för flera år sen, pappan har flyttat och hon lever ensam i huset bredvid kyrkogården. Hon ser döda, hon jobbar på handelsträdgård och hon är så instängd i sig själv att hon är ensam också när hon är med andra människor.

Det som andra inte ser är en från början egenutgiven bok som prisbelönats i hemlandet England, det märks att den kommit till utan att ha passerat redaktörer. Språket och stämningen är för det mesta så som det som i början drar in mig i berättelsen, levande, drastiskt, tätt och experimentellt, jag vet inte vilka ord jag ska använda för det här är något särskilt kanske just för att det är egenutgivet. Men det hade behövts en utomstående läsare som kunnat säga något om vilka delar av berättelsen som är de centrala. Som det är nu drunknar den för mig intressanta och outsägligt vackra berättelsen om Claire och hennes pappa i den om Eevie, den gamla damen Claire besöker. Tänk ändå om far- och dotterrelationen fått utvecklas över de där 250 sidorna istället för att hastas igenom mot slutet. För trots att det är så det blir rör mig de delarna till tårar medan jag inte bryr mig nämnvärt om det som händer i det gamla huset. Det finns något där som förtjänat så mycket mer utrymme.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
DET SOM ANDRA INTE SER
Författare: AL Brookes
Förlag: Vide förlag (2016)
Översättare: Sanna Hellberg, originaltitel: The gift om looking closely
Köp den t.ex. här.[/su_note]

4 svar på ”Det som andra inte ser”

  1. Även berättelsen om hennes relation till grabben på plantskolan och om hur hon själv växer och förändras hade jag velat veta mer om. Jag tyckte det var en otroligt fin liten bok (bortsett från andarna som jag helst skulle strukit helt…)

    Svara
    • Jag håller med, den relationen hade jag gärna också utforskat mer på bekostnad av damen i huset, och jag hade också kunnat leva utan spöken (alternativt att det gjorts mer av dem). En fin bok som kunde varit ännu bättre med lite hjälp. Hoppas författaren skriver mer, tror det kan bli fantastiskt när egenutgiven debut är såhär bra.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.