Wishful Drinking + The Princess Diarist = fantastiskt mycket Carrie Fisher

Jag har alltid varit den där som gillat Carrie Fisher utan att egentligen veta varför. Inte för Star Wars skull, visst är hon typ det bästa i de första filmerna, men jag tyckte aldrig särskilt mycket om dem, inte så att det fixade favoritstatus hos mig i alla fall. Jag tror inte jag sett henne i något annat heller. Men jag har hört vad hon sagt, jag har läst massor av citat. Och hon verkade alltid så himla smart och tuff.

När Carrie Fisher gick bort blev jag väldigt ledsen, möjligen för att det peggades upp av den där Amy Winehouse-dokumentären jag såg direkt följt av George Michaels död dagen innan, möjligen för att jag hade känslan av att hon var omistbar. Jag gjorde i alla fall det enda jag kunde göra för stunden, jag stängde in mig med Carrie och hennes bok Wishful drinking och lät henne läsa den för mig.

Wishful drinking handlar om kändisskap, uppväxt, familj, karriär och missbruk. Och så handlar den om psykisk ohälsa. Och den är briljant – rolig, smart och jätteviktig. Och mitt i allt det där hittar jag fram till vad det är jag fastnat för, hon berättade för hela världen att hon kämpade, men aldrig skämdes. Det är viktigt. För det är jag tacksam. Och för hennes förmåga att säga allt som behöver sägas om psykisk ohälsa, feminism och konstigheter i världen på precis rätt sätt. Med humor och skärpa. Jag älskar Carrie Fishers röst.

Och eftersom jag älskar den så mycket kunde jag inte riktigt släppa rösten efter Wishful drinking utan gick direkt vidare till The princess diarist, hennes senaste, sista, bok. Den handlar uteslutande om inspelningen av den första Star Wars-filmen och dess följder. Det är mycket Harrison Ford, en hel del drickande och rökande och det är lika mycket av den där sarkastiska humorn som är så rolig men samtidigt gör rätt ont. För att man anar det som finns där bakom. Och i The princess diarist finns något som lyfter på slöjan och faktiskt avslöjar vad som finns bakom det där avväpnande skrattet. I de dagboksanteckningar som finns insprängda skymtar den osminkade Carrie fram och jag gillar henne också, kanske till och med ännu mer.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
WISHFUL DRINKING/THE PRINCESS DIARIST
Författare: Carrie Fisher
Förlag: Simon & Schuster Audio/Random House UK (2009/2016)
Inläsare: Carrie Fisher/Carrie Fisher och Billie Lourd [/su_note]

4 svar på ”Wishful Drinking + The Princess Diarist = fantastiskt mycket Carrie Fisher”

  1. Jag läser Princess diaries nu! Mycket bra. Jag tänkte läsa någon av hennes romaner också. En finns på svenska på bibblan såg jag. Men denna fanns ju på Storytel. Roligt att hon läser den själv.

    Svara
    • Jag ska definitivt läsa vidare och nästa steg blir nog att läsa en bok istället för att lyssna, ska kolla mitt bibliotek.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.