En arbetsam utmaning

Veckans tema på Kulturkollo är Arbete, liv, arbetsliv. Utmaningen lyder: tipsa oss om en bok, en pjäs, en dikt, en novell, en opera, en film, ett TV-program eller en låt som ni kommer att tänka på när ni hör ordet arbetsliv. Mitt inlägg i ämnet hittar du här och i det tipsar jag bland annat om den bästa bok jag läst om hur det är att plötsligt inte kunna jobba (Väggen), men jag funderar också lite kring klassiska arbetsskildringar. Mitt bidrag till utmaningen den här veckan är en liten minirecension jag snott från mig själv och mitt instagramkonto. Håll till godo:

“Tillbaka till jobbet” är en synnerligen aktuell bok för mig just nu och inte bara för att jag precis läste ut den. Jag har börjat jobba så smått den här veckan och det är en balansgång, men än så länge en inspirerande och hanterbar balansgång. Boken kändes som ett bra verktyg att ta till när jag såg den på biblioteket. Och den är väl ok. Den ger en del handfasta tips och råd om hur man kan tänka och göra (men jag hade nog väntat mig mer sånt) plus en rejäl dos (jobbig) igenkänning om första sjukdomstiden och sånt. Det jag inte gillar lika mycket är en tendens att generalisera sånt som inte kan generaliseras, hur länge man behöver vara borta från jobbet tror jag till exempel är väldigt mycket mer komplext än den här boken ger vid handen. En annan sak som gör mig lite ledsen är att det känns som att det vilar en liten duktighetsfälla en bit bortom. Det är så mycket man bör orka mitt i det här tillståndet av att inte orka någonting – äta bra och regelbundet, träna, hålla regelbunden kontakt med och besöka arbetsplatsen snabbt och ofta och så börja jobba igen (i väldigt snabb upptrappning (25% mer per två veckor!) dessutom). Det finns förstås små brasklappar om att det inte gäller alla och att man kanske inte orkar allt hela tiden och så, men ändå ligger det ett krav där i bakgrunden och det tycker jag inte om. Eftersom hela den här resan för mig (och många andra inbillar jag mig) handlar om att bli lite mindre duktig. Den dagen i höstas när jag kom på att jag inte skulle vara så himla duktig i det här tillfrisknandet var min bästa på hela året. Boken vänder sig till arbetstagare och chefer och jag tänker att chefer kan ha nytta av den genom hela processen medan en utmattad nog främst behöver den framåt tillfrisknandet och återinträdet i arbetslivet. Det är också i de delarna de handfasta och, tror jag, användbara råden finns. #fiktiviteterläser2017 #läst2017 #utmattning #utmattningssyndrom

Ett foto publicerat av Helena (@fiktiviteter) Feb 2, 2017 kl. 12:00 PST

TILLBAKA TILL JOBBET – HÅLLBAR ÅTERGÅNG EFTER STRESSRELATERAD OHÄLSA
Författare: Åsa Kruse
Förlag: Natur & Kultur (2016)

2 tankar på “En arbetsam utmaning”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.