His bloody project

Graeme Macrae Burnet har skrivit berättelsen om Roderick Macrae och de av honom begångna morden som om den vore sann. Det är den inte. Och ändå känns den just väldigt sann.

Skottska högländerna 1869, jag vet inte mycket om dem. Jag har förvisso, pga viss besatthet, läst massor om Skottland från 1600-talet och framåt men jag vet förstås ingenting om hur det verkligen var. Den här boken, som är påhittad, får mig dock att tänka lite kring skillnaden på att bära på fakta man läst (förutsatt att man minns vilket jag nog inte heller gör) och det man känner när man läser fiktion. Och så tänker jag än en gång lite på hur mycket jag gillar kombinationen av att veta lite och sen få känna det också. His bloody project känns verkligen.

En annan sak jag tänker på, förutom det där med fakta och fiktion och hur de berikar varandra, är min forskning eller snarare de människor jag mötte i mitt forskningsmaterial, i rättegångsprotokollen. Graeme Macrae Burnets Roderick har aldrig funnits, men Ingeborg har det och Johanna och barnen de mördade och som jag skrev om. Det är samma maktlöshet, samma utsatthet, samma ensamhet, samma förtvivlan. Jag fastnar särskilt för Rodericks syster och hur det hon utsätts för förblir okommenterat, det är fasansfullt grymt, men det är så som det var. Det känns riktigt på riktigt.

Det står rätt snabbt klart att det här är en fiktiv berättelse, grundbeviset är en vittnesutsaga som huvudpersonen, en sjuttonårig pojke från mycket enkla förhållanden, med kort skolgång och liten tillgång till böcker, skrivit och som utgör ungefär halva boken. Jag kan inte tro på den som dokument, hur mycket alla än påpekar hur remarkabelt han uttrycker sig. Som fiktion är det dock fantastiskt. Med mycket enkla medel skriver “Roderick” fram en vardag där formella regler är satta ur spel och sen länge (alltid) ersatts med lokala sedvänjor. Det är så hjärtskärande bra gjort när detta sen möter det där formella regelverket i form av domstol och experter, de begriper verkligen ingenting av vad som försigått.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
HIS BLOODY PROJECT
Författare: Graeme Macrae Burnet
Förlag: Contraband (2015)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

4 svar på ”His bloody project”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.