På tal om digerdöden

Förra veckan skrev jag om Elin Boardys finfina Tiden är inte än och snuddade då vid min förkärlek för pestlitteratur.

Visst kan jag med intresse läsa fackböcker i ämnet men det är ändå skönlitteraturen jag är ute efter. Jag tror att det har med de stora (eller grundläggande är nog ett bättre ord) frågorna som aktualiseras i och med stora omvälvningar att göra. De om överlevnad, mänsklighet, medmänsklighet, tro, hopp, livskraft.

Då när jag läste Tiden är inte än hamnade jag i samspråk med andra pestläsare, som Helena Dahlgren, på sociala medier och det var två böcker som nämndes i det samtalet. Min inkörsport till detta, Connie Willis tidsreseroman Domedagsboken (som jag nog måste läsa om i sommar), och Helenas inkörsport När pesten kom av Jill Paton Walsh. Den har jag lånat hem och ska precis börja läsa.

När detta aktualiserades insåg jag att för att vara förtjust i digerdöden har jag läst fasligt lite så ge mig era bästa romantips i pestens skugga, tack!

7 svar på ”På tal om digerdöden”

 1. Nu har jag tänkt på det här hela dagen och inte ens google kan hjälpa mig. Jag har högläst en dansk barnbok med elever i fyran som handlade om hur en pojke skulle driva kreatur för att sälja genom Danmark och som mötte tomma byar. Och jag kan för mitt liv inte komma på vad den hette, kanske känner du igen det? #avdelningensåntsomgörmigtokigattjaginteminns

  Svara
  • Det är inget jag känner igen på rak arm, men det ska naturligtvis undersökas. Och jag lovar att säga till om/när jag kommer på vad det är för sådana där irriterande titlar som inte vill dyka fram när man behöver dem är verkligen jobbiga. Tack för tipset!

   Svara
 2. Harry Sjöman, Svarta döden
  Lars Andersson, Pestkungens legend
  Tor Flensmarck, De räknade sina dagar
  Otto Karl – Oskarsson, Rönnen droppar blod
  Gunnar E. Sandgren, Råttorna
  Det var några vuxenböcker. Jag har inte läst dem

  Svara
  • Men å, tusen tack för alla tips! Jag ska kolla upp dem alla snarast och föra in dem på läslistan. Den enda jag läst är Pestkungens legend som är väldigt speciell och som jag tyckte väldigt, väldigt mycket om.

   Svara
 3. Jag har inga egna tips, men tar till mig alla här för jag blev märkligt nog sugen på lite pestläsning 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.