Ljudboksälsket och e-bokens återkomst

Mitt läsmönster har definitivt ändrats sen jag började kunna läsa igen i december*. Jag läser mycket långsammare och lite mer kräset (böcker som inte fångar mig släpper jag rätt snabbt numera), men framförallt är det skillnad på vilket bokformat jag väljer.

Ljudböckerna började jag upptäcka redan förra våren, men de var mer en bredvidaktivitet som jag ägnade mig åt när jag gick till jobbet eller målade staket. I utmattningen blev de efter ett tag (efter den värsta sammelsuriumperioden när alla intryck var hemska) min räddningsplanka, den snälla påminnelsen från läsvärlden om att allt nog skulle bli bra igen. Jag lyssnade mig långsamt ur min sorg över att ha förlorat böckerna.

När jag sen började kunna läsa själv igen fann jag till min förvåning att jag hittade tillbaka till e-böckerna. De jag möjligen slutade med för att jag tampades så mycket med dem på jobbet. Jag har två e-bokläsare, men har nästan helt slutat låna och läsa i min Pocketbook vad det verkar, det är kindlen som gäller. Säkert mycket tack vare bakgrundsbelysning och enkelheten i den inbyggda butiken.

När det gäller e-böckerna så läser jag dem nog rätt mycket som jag läste dem förut och som jag tar mig an pappersböcker – i sängen eller soffan, totalt uppslukad. Och jag kan till och med läsa böcker som berör mig nu igen. Jag har fortfarande en hel del dagar då orken inte räcker till och då jag blir påmind om att också läsningen är något som kostar energi och som jag är oerhört tacksam över när det fungerar. Ljudböckerna lyssnar jag i större utsträckning på dagar när jag inte orkar läsa själv (om jag orkar med ljudintryck vill säga), och när jag känner för sällskap till stickningen.

Hur läser du?

*Mer om min läsning med utmattningssyndrom hittar du här

4 svar på ”Ljudboksälsket och e-bokens återkomst”

 1. Jag funderar på att önska mig en Kindle i the big 4 0-present eftersom mitt kvällsläsande helt har upphört pga småbarn i sängen. Jag tänker att en sån gör det möjligt att läsa utan att väcka dem.

  Svara
  • Det tror jag absolut skulle funka, ljuset är ju bara skarpt nog (och kan ställas in) för att läsa, inte störa runt omkring. Håller tummarna för att du har närstående som förstår att lyssna på genomtänkta önskningar 🙂

   Svara
 2. Det är väldigt bra att du lyckats komma igång med läsningen igen. Det är viktigt att den egna läsningen passar en själv 🙂 Jag skrev en liten recension av BookBeat häromdagen på min blogg då jag tycker att det är en fantastisk app för alla på språng men också för dem som vill ha snabb tillgång till böcker. Själv läser jag helt fysiska böcker, men tycker att ljudböcker är fantastiska på promenader och på jobbet och sådant.

  Svara
  • Jag tycker också allra mest om att läsa en fysisk bok, men eböckerna är bra (inte minst för att det inte blir så synligt hur många böcker man samlar på sig 😉 ) och praktiska ibland. Och ljudböckerna är som du säger ett finfint sällskap på promenader och stunder då jag inte orkar läsa själv utan behöver få saker berättade för mig.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.