13 april 2024

Alla ljudböcker jag inte orkar med

Det är jobbigt med ljudböckerna just nu. Jag klarar inte riktigt av att lyssna på dem. Kanske är det för nära att ha den där rösten i örat, kanske är det för att jag inte kan bestämma tempot (jo, det kan jag ju förstås, men väldigt mekaniskt). Jag lyssnar till långsam poesi och målar eller stickar under tiden. Jag försöker emellanåt också lyssna på Sophie Kinsellas senaste om det operfekta livet, det går ibland, ibland inte. Och då är det ändå den perfekta sortens läsning för mig just nu. Intet krävande, bara avkoppling.

I vintras lyssnade jag på en timme Hennes nya namn av Elena Ferrante. Jag slutade av oklar anledning. Den var ju bra (bättre än första tror jag) och inläsningen funkade. Men jag orkade inte vidare (gick tillbaka till Mumin)

Alldeles nyligt lyssnade jag halvvägs in i Beth Underdowns The witchfinders sister som också är himla bra, verkligen griper tag. Och med en handling som fascinerar mig. Den pausade jag för att den väckte för mycket känslor, var för tung, krävde något av mig som jag inte orkar ge den.

All we have is now av Lisa Schroeder gav jag upp redan i somras, innan utmattningen men av samma anledningar som följer mig nu. Den var bra, men med en handling som kretsar kring jordens förestående undergång, förlorade chanser och sånt gjorde den helt enkelt för ont att höra.

My not so perfect life är i alla fall inte en bok som gör ont att lyssna till. Jag hoppas att den ska bli den första ljudboksromanen jag kommer igenom på ett tag. Jag sitter på tåg några timmar nästa helg, kanske vill jag lyssna då. Eller så lyssnar jag på poesi. Eller så gör jag slag i sak och följer den längtan efter Torgny Lindgrens röst som börjat ge sig till känna de senaste dagarna. Eller så sover jag bara. Vi får väl se…

4 tankar på “Alla ljudböcker jag inte orkar med

    1. Det är trist, men det kommer lätta igen, det vet jag. Fint att du hittade något du vill läsa, ser fram emot att höra vad du tycker om den, jag tror som sagt att den är väldigt bra baserat på det jag lyssnat på hittills.

  1. Det låter jobbigt. Men vissa perioder fungerar det bara inte med ljudböcker. En ljudbok som jag verkligen gillade var ”Mannen som talade med elefanter” (ifall du vill ha ett tips när det lättar på och om du inte redan läst eller lyssnat på den). Den handlar om Lawrence Anthony och hans jobb med ett reservat i Sydafrika och djuren och livet där. Det är en verklig historia så språket är rätt amatörmässigt men kanske just därför så fångades jag desto mer av hur livet faktiskt var där. Jag är inte superintresserad av djur men fångades ändå rejält.

    1. Tack för lyssningstips! Jag har inte läst den och den verkar kunna vara en perfekt bok för att få tillbaka lyssningslusten igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.