Vinegar girl av Anne Tyler

Det är inte bara att jag besviket tvingas konstatera att jag inte alls älskar Vinegar girl som jag trodde att jag skulle göra. Jag tycker aktivt och aggresivt illa om boken.

Ett problem är grundhandlingen. Förvisso måste Tyler förstås spinna på Så tuktas en argbigga eftersom det är det hon sagt att hon ska göra. Men jag tycker att det är ett misstag att bara modernisera den på ytan. Att en far försöker gifta bort sin dotter med sin lab-assistent för att denne ska få stanna kvar i landet känns inte särskilt nutidsenligt. Den sortens plot funkar bara för Shakespeare, eller någon annan för länge sen. Det irriterar mig från sidan ett och ställer sig sen effektivt i vägen för mig genom hela läsningen.

Sen hjälper det inte att alla är så djupt irriterande. Jag tror att det är meningen att vara roligt och lättsamt, men jag blir bara mer och mer uppretad ju längre boken lider. Kate är inte rolig i sin kantighet, hon är bara tröttsam och det gäller varenda en i övriga karaktärsgalleriet. Ingen är rolig eller mysig eller omtyckningsbar – alla stör mig!

Jag är fullkomligt medveten om att jag är onödigt sur just nu. Så dåligt kan det ju inte vara! Men jag tror förklaringen ligger i att jag förväntade mig att gilla och så ogillade jag redan från början, sen snöbollade det iväg med ogillande och ilska när jag inte hittade något eller någon alls att gripa tag i. Jag tycker helt enkelt provocerande lite om Vinegar girl.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
VINEGAR GIRL
Författare: Anne Tyler
Förlag: Penguin Random House (2016)
Köp den t.ex. här eller här.
Om du inte är helt avskräckt utan vill ge boken en chans så kommer den snart på svenska med titeln Honung och ättika[/su_note]

2 svar på ”Vinegar girl av Anne Tyler”

  1. Oj. Trist. Nu blev jag besviken… Gillar nämligen Anne Tyler OCH varianter på Shakespeares texter – men nu tappade jag fullkomligt sugen att läsa den här boken. Vad trist att hon inte lyckades kläcka ur sig någon fyndigare (och friare!) variant än den att fadern GIFTER BORT sin dotter. Håller med om att det är svårt att svälja en sån sak.

    Svara
    • Men om du gillar Anne Tyler tycker jag ändå att du kan ge den en chans (tänker att du inte behöver läsa så långt innan du vet, jag märkte rätt omgående att det inte var för mig) , kanske blir det bättre med mina sura kommentarer också som för med sig mycket låga förväntningar 😉

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.