Och där la jag undan A song of ice and fire för evinnerlig tid, eller i alla fall en lång, lång stund

Jag har lyssnat några timmar in i A storm of swords och nu står jag inte ut längre. Det är en sak att kvinnorna aldrig får ta form och skapa sig någon form av egenintresse, det är jag så van att jag nästan kan blunda för… Men män som bara pratar om hur kvinnor kan användas, liggas med, kastas bort, lemlästas och förtryckas – med dem har jag ingen jävla fördragsamhet. När till och med karaktärer jag gillar ger fler och fler uttryck för att vara riktigt vidriga patriarkalsvin, ja då står jag inte ut. Jag får väl aldrig veta hur det går för Arya och Sansa och Daenerys. Men i hjärtat vet jag ändå, det är ju män som sitter på den där järntronen och kvinnorna kommer för evigt bli våldtagna, bortkastade och dödade, när de tjänat sitt syfte. Hojta om ni läser sista boken och jag har fel hörrni, då ska jag läsa hela rasket i trygg förvissning om att Martin bygger dimridåer och lurar mig, tills dess muttrar jag vidare om mansgriserier och sexism.

Och ja, jag återanvänder en bild på min katt som ser oerhört sur och trött ut för att vi alla ska få någonting ut av det här inlägget.

2 svar på ”Och där la jag undan A song of ice and fire för evinnerlig tid, eller i alla fall en lång, lång stund”

  1. Jag har bara läst Drakarnas dans, men sett teveserien (utom senaste säsongen). Jag tycker att det började väldigt sexistiskt i teveserien, men sedan var det snarast kvinnorna som visade sig vara de starka. De styr och ställer och hamnar i ledande positioner, vissa avrättas just därför att de är i maktpositioner. Blir nyfiken på om du har sett teveserien och kan jämföra med böckerna? Jag har tänkt läsa böckerna i väntan på sista säsongen av teveserien, men har ingen lust att slösa tid på böckerna om de är så som du beskriver dem.

    Svara
    • Jag har bara sett halva första säsongen av tv-serien och slutade för att jag aldrig kom in i den, tyckte det var rätt trist och för mycket folk… Min tanke har varit att se serien när jag läst böckerna, men jag vet inte nu om jag är så sugen, kanske om dessa delar av historien är nedtonade, men jag har samtidigt hört om våldtäkter som inte finns i böckerna men som används i serien och det känns ju djupt onödigt eftersom det redan finns och blir över av sånt som det är. Jag gillar ju berättelsen egentligen, om det bara inte vore för de här bitarna som jag inte klarar av att bortse ifrån…

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.