Bibliotek av Ali Smith

Till att börja med – det här är en mycket märklig läsupplevelse. Inte dålig eller upprörande, men märklig. Så många frågor. Att mellantexterna, där människor vittnar om sina biblioteksupplevelser, handlar om just bibliotek råder det ingen tvivel om, men hur hör novellerna ihop med det? Är det för att de handlar om ord, skrift, betydelsen av bildning som de hör dit under rubriken? Jag vet inte. Och behöver egentligen inte veta, det är fullt nog att få fundera kring det en stund.

Novellerna är lite udda, en del begriper jag inte alls eller så förstår jag men gillar inte, andra älskar jag sanslöst. Som Annanstans, den är en glimrande juvel. Jag brukar mäta novellsamlingar utifrån om de innehåller en novell som förändrar min värld, Annanstans är en sån novell. Och I gräset (om barnet med blommorna), så lågmält och fantastiskt bra.

Rakt igenom måste jag säga att jag tycker mycket om det skruvade och märkliga, det som jag uppfattar som Ali Smiths röst och ton. Hennes Flicka möter pojke var också lite speciell, och underbar. Hon känns fri och befriande.

En liten fråga om de där anekdoterna dock, hur kommer det sig att de alla (nästan) handlar om barndomsminnen*? Det är ofta så, jag minns särskilt en serie i DN häromåret där kända svenska berättade hur viktigt biblioteket varit för dem som barn. Är det ingen som besöker biblioteken i vuxen ålder som kan tänkas skriva något om det? Är det därför biblioteksdebatten som förs av tyckare i tidningarna blir så konstig hela tiden, för att inte heller tyckarna satt sin fot på biblioteket sen de var barn? Då har vi nog faktiskt ett större problem än vi är medvetna om. 

* Jag tycker naturligtvis också att barns och ungdomars upplevelse av biblioteket är superduperviktigt, viktigast till och med. Mina starkaste biblioteksminnen är förstås också från ung ålder. Men om det ska bli bra så måste vuxna bry sig om bibliotek också för sin egen skull. Och de måste gå dit.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
BIBLIOTEK
Författare: Ali Smith
Förlag: Atlas (2017)
Översättare: Niclas Nilsson, originaltitel: Public library and other stories
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket[/su_note]

4 svar på ”Bibliotek av Ali Smith”

 1. Vilken insikt du gav mig! Jag har aldrig gjort kopplingen i att så många vuxna kärleksfullt berättar om barndomsminnen från bibliotek och inte vuxenminnen, och att så många vuxna halkar helt snett i biblioteksdebatter som varit senaste åren. Har de inte varit där i vuxen ålder? Eller har det bara tappat betydelsen det gav dem?
  När jag nu tänker efter är det ju främst barn och pensionärer som uttrycker sin bibliotekskärlek till mig i disken där på min lilla filial.

  Jag måste nog läsa den här boken i alla fall, lässvacka till trots.

  Svara
  • Jag har faktiskt inte heller tänkt på den aspekten tidigare, men insikten om den där nostalgikärleken slog mig när jag läste boken. Och jag känner igen din upplevelse i lånedisken också om att barn och äldre är de som uttrycker bibliotekskärlek aktivt. Intressant.

   Jag rekommenderar den varmt ur flera perspektiv, men som lässvackeläsning kanske särskilt. Det går ju att läsa bara en enskild novell, eller enbart biblioteksbitarna, eller en blandning.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.