31 bra saker: Sara Lidmans röst

De här bra sakerna kom första gången till efter en höst som kändes väldigt stelfrusen, sen fortsatte jag förra året av bara farten. För att jag behövde fokusera på det bra som glimrade mitt i allt det andra. I år var sakletandet lika givet, det har återigen varit ett rätt tungt år, men förstås också bra under tiden. Jag gillar att lyfta de bra sakerna, men jag ska inte ljuga om att vissa dagar flinar de åt mig. Vissa dagar ser jag inte det bra med dem alls.

Det är i sig ingen motsägelse att jag samlar bra saker för att jag har lätt att se det dåliga och att det ibland krockar med riktigt hemska dagar. För någon vecka sen hade jag en sån dag. Förfärlig. Jag grät och surade och ångestknutorna slog sig ner i hjärttrakten, där de trivs så jäkla bra. 

Jag promenerade och resonerade, mutade mig med lussekatter, försökte hitta vägen upp ur det mörka hålet. Det tog mig till kvällen innan jag insåg vad jag behövde. 

När det kommer till ljudboksterapi finns två vägar att gå, ett val mellan norrlandsförfattarna (så långt är det givet) Torgny Lindgren och Sara Lidman. Lindgren för trösten och Lidman för surilskan. Just den här dagen valde jag att få ut frustrationen med hjälp av vreden i Sara Lidmans röst (i Lifsens rot). Jag ska inte säga att jag blev glitterglad på kuppen, men ångesten flög ändå ut från bröstet och andningen gick något lite lättare. Sen kom natten och sömnen och tack och lov att jag inte dras med värre problem än att de kan sovas bort.

Med detta vill jag ha sagt att jag förstår om ni avskyr mig för mina bra saker ibland, det är ok, det gör jag också. Andra dagar känns det bättre.

Sara Lidman är en av de 31 bra saker jag skriver om under december 2017. Alla bra saker hittar du här.

1 svar på ”31 bra saker: Sara Lidmans röst”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.