Barnvagnsblues av Ester Roxberg

Åh vilken fasansfullt jobbigt bra bok! Jag drabbades verkligen av 95% igenkänning så fort jag tog mig an den här boken. Plocka bort oron för miljögifter och placera handlingen i en annan, mycket mindre, stad och voila där har ni mig hösten/vintern 2005.

Öppna förskolan… Mammagruppen… Jag tänker knappt på det (aktiv bortträngning alltså). I mammagruppen passade jag förstås inte in, och det kändes som att de var hur starkt bondade som helst de andra, men sanningen är nog den att det var ett par som fann varandra där och säkert blev vänner för livet, vi andra flöt mest med och kände oss bortkomna. Öppna förskolan är jättekonstig för någon som är så asocial som jag, det där som Ester Roxberg beskriver med att sitta i ring och sjunga barnvisor för varandra, vuxna människor! Jag kände mig så fruktansvärt fånig. Min man däremot trivdes finfint på öppna förskolan så det är nog så att det inte passar alla, men vissa.

Jag gillar hur Ester Roxberg skriver fram det klaustrofobiska med att plötsligt befinna sig i den där bebisbubblan, hur man förändras som människa och par bara av att inte få sova. Det som kam kännas som en livsfarlig katastrof är i själva verket sömnbrist. Jag minns att det var så, men jag minns också att det hjälpte att inse det.

Att se Agnes famla runt efter en förklaring till varför hon känner som hon gör och samtidigt försöka hitta vägar ut som är mer eller mindre högtflygande är rätt smärtsamt samtidigt som det är trösterikt. Vi har alla varit där vill jag viska till henne, det blir bra ska du se. Jag älskar hur hennes relation med den äppelkindade mamman utvecklas just ur det perspektivet, deras sista scen tillsammans är så laddad av styrka och kamp att de sträcker sig ut från boksidorna och når rakt in i mitt hjärta.

Jag hoppas att Agnes skådar ljuset där mot slutet. För det gör man ju, det gäller att omfamna att man inte är som alla andra och förstå att ingen är det. Det är mycket lättare att vara förälder åt en ettåring än en enmånaders. Det är det. Och det är sjukt mycket lättare när de blir sju, tio och tolv och hoppas jag vidare där. Men det blir aldrig lätt. Att vara förälder är det svåraste jag någonsin tagit på mig att vara. Och jag är fortfarande chockad över att man inte får någon bruksanvisning. Jag har fortfarande ingen aning om vad jag gör, mycket mindre aning än Agnes faktiskt, skrämmande tanke…

[su_note note_color=”#dafdf5″]
BARNVAGNSBLUES
Författare: Ester Roxberg
Förlag: Wahlström & Widstrand (2017)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går…, [/su_note]

2 svar på ”Barnvagnsblues av Ester Roxberg”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.