Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman

Jag kan inte säga så mycket om hur bra (eller inte) Fredrik Backmans kortroman/novell med den långa titeln är. Den är nog lite väl sentimental och naturligtvis kan den inte mäta sig med Ove. Men det spelar ingen roll. För en som jag, där jag befinner mig i livet, är den mitt i prick och rakt i hjärtat.

”Det är hemskt att sakna någon som fortfarande är här” står det på ett ställe i boken, och jag önskar att jag inte visste precis hur sant det är.

En man, pappa, farfar som försvinner och ska vara borta innan han dör. Hjärnan som krymper, minnet som sviker. Barnbarnet som är som ett barn jag känner. Farfar som är de jag förlorat. Det finns så oändligt mycket kärlek i den här boken, och det räcker för mig.

[su_note note_color=”#dafdf5″]

OCH VARJE MORGON BLIR VÄGEN HEM LÄNGRE OCH LÄNGRE
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2017)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Eli läser och skriver[/su_note]

Backman skänker sin royalty för den här boken till hjärnfonden och eftersom jag läste biblioteksboken skänker jag en egen summa idag. Inte minst för att hjärnfonden forskar om Parkinsons sjukdom, en vidrig sjukdom som  hemsökt min släkt och som vi behöver veta mer om för att utrota.

7 svar på ”Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman”

  • Ja, ibland gör det inget med för sentimentalt, när det träffar rakt i hjärtat och man inte kan värja sig är det bra oavsett allt annat.

   Svara
 1. Eftersom jag jobbar på Hjärnfonden så är jag glad i den här novellen på så många olika sätt. Hur många olika facktexter jag än fått läsa genom mitt arbete så har jag ändå inte stött på någon som på riktigt får en att förstå hur Alzheimers sjukdom känns, förrän Backman skrev detta.

  Svara
  • Jag har heller aldrig läst något som ens kommer i närheten av att beskriva känslan av vad som händer i och med Alzheimers sjukdom och däromkring. Den är förunderligt fin och väldigt sorgligt skrämmande på samma gång. Fint att den finns och kommer finnas kvar.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.