Om tyranni av Timothy Snyder

Det är valår i år. Jag välkomnar det eftersom rösträtt och demokrati är det finaste vi har, jag skyr det eftersom jag vet hur det kommer bli. Timothy Snyders bok om tyranni (grundat i chocken som uppstod när Donald Trump blev vald till president och fortsatte bete sig) är ett halmstrå jag gripit tag i tidigt på året för att hitta någon sorts styrsel inför skitstormen som komma skall.

Om Tyranni (som egentligen borde heta mot tyranni, det är en ursinnig motståndsbok) listar 20 punkter som är grundläggande för att bekämpa tyranner. Och Snyder drar verkligen nytta av alla sina kunskaper som nittonhundratalshistoriker. Och han visar på vikten av att historiker skriver böcker om nutiden, blicken för långa skeenden är oumbärlig här. Det som har hänt ska hända igen och ingenting är nytt under solen. Det vet vi ju, och ändå behöver vi någon som berättar det för oss. Som Timothy Snyder.

En sak som jag lär mig är att äntligen begripa den där ständigt närvarande rysslandskopplingen. Varför inte bara Donald Trump utan också Sverigedemokraterna och Front National i Frankrike tillber Ryssland (det har alltid framstått som helt absurt för mig att extremhögern ska få ett lyckoskimmer i ögonen när de talar om en gammal kommuniststat). Det handlar förstås om pengar. 

Timothy Snyder är skicklig på att klä av den redan nakne kejsaren och förevisa honom i all hans ynklighet, och då pratar vi inte bara om Trump, vi pratar också om Putin. Och om alla andra ledare och opinionsbildare som vill förtrycka oss med hjälp av rädsla och lögner.

När Snyder uppmanar mig att skippa twitter och läsa en bok (för att jag till skillnad från människorna i 1984 fortfarande kan det) så tar jag honom på orden. Jag blir så trött av alla ställen ”där allt händer så snabbt, men ingenting händer”. Jag ska göra mitt bästa för att protestera i år, för att hålla mig i verkligheten, ta samtalen och inte låta mig förvirras av chockdoktriner, skrämselpropaganda och rena lögner. Ett år som detta blir sånt extra viktigt. Det är också böcker som Om tyranni, om inte annat så för att bevisa att vi inte är ensamma och det finns något annat. Vi är inte så dumma som de vill göra oss (trumparna, balisarna, bardarna och de andra).

OM TYRANNI. TJUGO LÄRDOMAR FRÅN TJUGONDE ÅRHUNDRADET
Författare: Timothy Snyder
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
Översättare: Margareta Eklöf
Köp den t.ex. här eller här.

3 tankar på “Om tyranni av Timothy Snyder”

 1. Snyder gör en enorm miss i sin väldigt smala individualistiska analys av tyranni, om om tyranni är beroende av en tyrann.
  Han missar att tyranni är en kultur, ett system, en organism.
  Trump är bara en produkt av amerikansk-transatlantisk hegemoni som byggdes på slaveri och billig olja och som idag bygger på produktion under slaveriliknande förhållanden i olika delar av världen, miljöförstörande verksamheter och krig mot allt och alla som ifrågasätter hegemonin. Snyder, Clintons, Bidens m.fl. vill bevara en kultur som ger så mycket privilegier och välgång som möjligt på andra människors bekostnad.

  Trump hotar hela deras världsordning eftersom han skapar oordning. Liknande ”början till slutet” har vi sett i många imperier genom historien.

  Frågan till oss måste vara hur vi ställer oss till allt detta, vi kan vara imperiets medlöpare, som Snyder, eller faktiskt försöka navigera fram till något bättre bortom amerikank-transatlantisk hegemoni och världsherravälde som hittils orsakat så mycket lidande i form av slaveri, miljökatastrofer och ett oändligt krig mot alla som vill upprätthålla eller skapa självständighet.

  Svara
  • Jag håller med dig om att individer aldrig kan utgöra hela eller ens en särskilt stor del av problemet. Förtryckande samhällsstrukturer måste synliggöras och motverkas. Snyder visar i sin mycket korta bok ett utsnitt av en större bild, jag läste den mer som en påbörjad tanke än en färdigtänkt sådan. Med det sagt så har det gått ett tag sen jag läste boken vilket på grund av mitt numera mycket korta minne gör att jag inte kommer ihåg bokens brister eller förtjänster bortom bloggtexten ovan.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.