Stig av Annica Hedin och Per Gustavsson

Vissa böcker önskar man ju inte skulle behövas. Men det gör de. Som Gro Dahle och Svein Nyhus Bläckfisken om övergrepp (och deras Den arge om misshandel) som jag läste härom veckan. Och som Stig.

Mina barn är ju för stora för bilderböcker nuförtiden. Jag däremot har inte kommit upp i den åldern än…

Det är nog kanske inte riktigt meningen att 40-åriga blödiga mammor ska sitta och snyfta över Stig och alla som känner en Stig, alla som haft en Stig i sina liv. Det är nog meningen att andra ska läsa och ta till sig, känna tillhörighet. Men det ena utesluter ju inte det andra, och Stig är en av mina bästa böcker på länge. Så himla hemsk och fin och hoppfull och nattsvart och vacker.

Alltså livet ändå, vi behöver hjälp att begripa så vi kan berätta om det för barnen. Och ur det perspektivet är det kanske inte helt fel med mammor som snyftar sig igenom en bilderbok ibland då och då. Jag känner i alla fall att jag förstår lite bättre, att verktygen blivit några fler.

Men jag önskar fortfarande att Stig inte skulle behövas. Att barn inte skulle dö.

[su_note note_color=”#dafdf5″]
STIG
Författare: Annica Hedin, Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren 2018
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Romeo and Juliet[/su_note]

3 svar på ”Stig av Annica Hedin och Per Gustavsson”

  1. Älskar boken om Stig! Men man kan ju läsa in att Stig var till exempel en morfar (en väldigt väldigt väldigt gammal morfar som levt en långt och lyckligt liv) så blir den kanske inte lika hemsk? Inte fullt så hemsk som om Stig vore en bror.

    Svara
    • Så tänkte jag inte alls men det är förstås helt sant. Jag tänkte Stig som en jämnårig kompis hela tiden, men det skulle förstås kunna vara någon annan i en helt annan ålder också. Det blir lite lättare att tänka på Stig på det sättet, även om sorgen i boken inte blir mindre. Jag känner hur boken öppnar sig ännu mer för mig nu, och hur den kan användas till så många olika situationer med barn.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.