Hjälp mig hitta böcker om strapatser, äventyr och vinter!

Jag har ju kommit att inse att jag gillar böcker om folk som gör sånt som jag aldrig skulle orka. Som att bestiga berg, utforska nytt land och uppehålla sig väldigt länge i kylan. Nu senast har jag älskat Thin air och Mot den glittrande snön vid världens ände. Jag har också läst och tyckt väldigt, väldigt mycket om The Terror, Dark matter och Expeditionen. Kan ni möjligen hjälpa mig att hitta mer sån läsning? Jag tror att jag allra helst vill att det ska handla om historiska romaner, men det är inget krav. Alla tips ni har är hjärtligt välkomna!

Uppdatering: Tack snälla för alla tips jag får från er på olika ställen, fortsätt gärna tipsa så sammanställer jag en lista till nästa vecka. 

12 svar på ”Hjälp mig hitta böcker om strapatser, äventyr och vinter!”

 1. ”Guld” (2004) av Rose Tremain: handlar om ett dysfunktionellt nygift par som i mitten av 1800-talet emigrerar från Norfolk till Nya Zeeland för att ta del av guldruschen där. Kanske inte så mycket vinterlandskap, men karg vildmark och psykologiskt drama ingår. Tremain skriver väldigt bra historiska romaner – synd att det varit tyst från henne i många år nu.

  Såg att någon hade rekommenderat ”Into the wild” av Jon Krakauer. Jag har inte läst boken, men såg filmen nyligen och den var mycket gripande. Handlar om en amerikansk kille som just tagit examen och förväntas inrätta sig i ekorrhjulet med fint jobb etc. Istället gör han sig av med allt han äger och försvinner utan ett ord iväg på en vandring till Alaska. Tror den baserar sig på en verklig händelse från början av 1990-talet. Boken är förhoppningsvis lika bra som filmen!

  Svara
 2. Roland Huntford har skrivit flera mycket bra böcker om polarforkarna.

  En annan klasiker på samma tema är The worst yourney in the world av Asply Cherry Gerard.

  Svara
 3. Hej
  Jag ska starta en virtuell bokcirkel där temat ska vara just det du söker här. Böcker om Verkliga händelser och livsöden, överlevare, äventyrare, expeditioner och extrema förhållanden. Gärna ta plats i arktis eller på en snöpiskad bergstopp.
  Skulle du vara intresserad av att vara med eller vet andra som skulle det får du jättegärna höra av dig till mig.

  Svara
  • Här kommer några av mina favoriter!
   ”South” av Ernest Shackleton (hans egen dagbok, MÅSTE läsas)
   ”Into thin air” av Jon Krakauer (om katastrofen på Mount Everest
   ”I isens grepp” om difteriepidemi på Alaska 1925
   ”No way down” (om K2 katastrofen).
   Bästa hälsningar Emma, en sk ”armchair alpinist” 🙂

   Svara
   • Tusen tack för lästips! Jag har inte läst någon av dem än, men de är nu antecknade och kommer definitivt att läsas framöver. Särskilt I isens grepp lockar.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.