Bokrea minsann

Jaha ja, nu har bokrean slagit upp portarna för året. Jag brukade vara en sån som köade, sen blev jag en sån som förhandsbeställde. Jag har hur som helst alltid varit en sån som köpt de flesta av mina böcker på bokrean. Men i år. Jag har inte orkat engagera mig (säkert delvis beroende på en monsterförkylning), och när jag har bläddrat och kollat och försökt skriva listor så har jag inte hittat någonting jag måste ha. Visst finns det någon klassiker jag kan tänka mig att köpa om den finns om någon vecka när jag eventuellt tittar förbi rean, om det är halva reapriset. Men ingenting är förhandsbeställt, ingenting är önskat. Jag är chockad. Och lite ledsen. Bokrean var ju sådan magi!

Jag får försöka vara tacksam över att jag inte hamnade här förrän typ 25 år efter att jag för sista gången gick ner för den där spiraltrappan på bokhandeln i Hagfors, där bokrean faktiskt var magisk. Det tog mig 25 år att inse att det inte längre är det den är. Och så krävdes det kanske att barnen inte är så små längre (barnböcker kan man fortfarande fynda), att jag har obegränsad tillgång till allt jag vill läsa genom biblioteksjobb och recensionsexemplar. Det jag de senaste åren fyndat är uteslutande engelska titlar och det fanns nästan inte alls i år. Så jag sparar väl pengarna. Har ni gjort några fynd?

6 svar på ”Bokrea minsann”

 1. Jag håller med, bokrean är inte längre magisk. Vi har ju haft rea ett par veckor redan, så jag har varit en sväng till båda bokhandlarna och möttes av stora högar med plastiga reautgåvor. Vilket gjorde att jag tappade sugen totalt och struntade i det. Jag beställde annat istället.
  Nästa år har jag dock bestämt mig för att besöka bokrean på sf-bokhandeln. Den kanske är magisk fortfarande. 🙂

  Svara
  • Jag tror som du att det finns magi fortfarande, bara inte där det funnits hittills. SF-bokhandelns rea skulle jag gärna besöka, får planera in reakompatibel resa något år. Drömmer också om att hitta en liten, mysig bokhandel (som min barndoms förstås) att botanisera i oavsett rea eller inte. Bor lite avigt till för det bara.

   Svara
   • Det tror jag säkert! Deras bokrea brukar vara grym (på nätet iaf vilket är det enda jag upplevt, men jag utgår från att den fysiska butiksrean är ännu bättre och fylld av oväntade fynd).

    Svara
 2. Läste i tidningen att det var bokrea, annars hade jag helt glömt bort det. Förr i tiden var det typ årets höjdpunkt som jag laddade för i veckor! Jag har knappt köpt en bok de senaste åren ändå, så det kanske beror på mig.

  För det första är jag idag mer kräsen med vilka böcker jag lägger tid på att läsa (vilket inte var fallet när jag var yngre). Det är sällan det finns titlar på rean jag skulle kunna tänka mig att köpa – och de som ibland dyker upp har jag oftast redan läst på annat håll.

  För det andra lånar jag allt på bibblan nuförtiden. Ibland kan jag dock köpa vissa titlar jag tyckt mycket om och vill kunna återvända till. De gånger jag ska resa brukar jag köpa ett gäng begagnade pocketböcker på loppis att ha som reselektyr, som jag sedan antingen behåller, ger bort till bekanta eller återlämnar till loppisen. Jag läser sällan om böcker, så vid den senaste flytten gjorde jag en ordentlig rensning i bokhyllan och sparade bara favoriterna (vilket i sig blev en hel del).

  Det känns bättre för miljön och sinnesfriden att inte köpa på sig en massa grejer som bara kommer att ”användas” en gång, plus att det är enklare att städa. 🙂 Nu är jag ju visserligen ”bokpriviligerad” som bor nära ett stort, välfyllt stadsbibliotek dit jag kan gå flera gånger i veckan – vet att tillgängligheten inte ser ut så för alla.

  Svara
  • Jag har också ändrat bokbeteende rätt radikalt och lånar majoriteten av det jag läser, utöver det jag läser från mina hyllor som ju i ärlighetens namn är rätt välfyllda efter år av hamstring. Jag köper fortfarande böcker, men då främst sånt som jag inte får tag på på mitt bibliotek, det är mestadels engelskspråkigt och lite obskyrt eller sånt som jag vet att jag kommer vilja läsa om. Eller begagnade Maria Lang-böcker för att det vore coolt med en komplett samling. Men som sagt, beteendet har ändrats. Tidigare hittade jag massor på rean och kunde tänka mig att köpa och testa, nu när jag redan har det mesta av det jag vill ha så finns det inte utrymme för att bara köpa för att det är billigt. Jag är väldigt kräsen och köper aldrig på chans numera. Bibliotekslåna på chans däremot, det gör jag hela tiden.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.