Rökridå av Krysten Ritter

Letar du efter en bok där mörkret är totalt och ogenomträngligt kompakt? Då tror jag att Rökridå är boken för dig. Jag skulle aldrig i livet klara av att läsa bara eländes elände som detta, men emellanåt är det märkligt välgörande. Det finns också något fint i att närstudera och dissekera det hemska. Det är inte så sällan som det visar sig finnas små diamanter också i smutsen.

Krysten Ritter har skrivit en huvudperson, Abby, som hela tiden påminner mig om hennes egen rollkaraktär Jessica Jones. Minus superkrafter. Hon är en trasig Jessica light. Jag tycker om det, hon är någon att relatera till, någon att gilla och störa sig på samtidigt. 

Abby återvänder till en barndomsstad som inte etsat fast några solglimrande minnen i själen. Där finns bara minnen av svek, mobbing, sorg och smärta. Och det är inte som att det blir bättre den här gången. 

Det finns två teman som jag fastnar särskilt för. Dels är det Abbys relation med sin pappa, den kristna översittaren som blivit gammal. Dels är det relationen (om man kan kalla det ensidiga sökandet så) med flickan som för länge sen var en vän, Kaycee. Abby söker sanningen om Kaycee som försvann, trots att hon gjorde fruktansvärda saker mot Abby under skoltiden, saker som inte kan förlåtas. Jag greps väldigt starkt av den där förmågan Abby har att se saker och människor för hur de är, och ändå drivas framåt i en kamp för upprättelse för någon som gjort henne så illa. Det är i de där små glimtarna, i vissa relationer som det som gör den här boken överlevnadsbar ligger. Det finns hopp om ljusa minnen också, ibland har de bara skymts allt för länge av de svarta molnen.

Jag hoppades mycket på Rökridå, inte minst för att Krysten Ritter är en av de coolaste personer jag känner till. Jag blev inte besviken. Boken är förvisso inte fantastisk, men den är på det stora hela bra. Den är spännande och bladvändartvingande, och bitvis är den till och med riktigt skarp och vacker. Jag ser fram emot att läsa mer av Krysten Ritter framöver, med en debut som denna kan det bli riktigt fantastiskt framöver.

[su_note note_color=”#dafdf5″]

RÖKRIDÅ
Författare: Krysten Ritter
Förlag: Southside stories (2018)
Översättare: Hanna Williamsson, originaltitel: Bonfire
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.