Modernt omtolkade myter är alltid intressanta, är de också feministiskt utforskande så blir det förstås ännu bättre. Li Österbergs Athena – pappas flicka är just det. Den undersöker genom Athena vad det innebär att vara kvinna och att vara det i en patriarkal värld inte så olik vår som man kan tro. Athena är relativt nyfödd, det är bara några månader sen hon slets ut ur pappa Zeus huvud. Hennes kropp var vuxen redan från början, men hennes medvetande och själ är mycket ung. Athena är ett barn. Att Athena är en del av sin far och väldigt lik honom, också kroppsligt, ställer stora krav på anpassningsförmåga.
Athena hittar en kamrat i Pallas men allt slutar i kaos. Sen bär det av till Olympen där Athena ska lära känna sin far, ska försöka lära sig mer om sin mor Methis och ska förstå sig på Hera, Zeus syster och hustru som går under rykte att vara psykiskt instabil.
Jag tycker om att alla de omgivande gudarna och gudinnorna (Hades inräknad) tar Athena till sitt hjärta och att de aldrig behandlar henne så illa som de behandlar varandra. Athena lever ett turbulent liv under den tid som faktiskt är hennes uppväxt, men hon lever det omgiven av gudar som genuint bryr sig om henne.
Athena ställer många relevanta frågor om vad det innebär att vara kvinna och varför kvinnor förväntas vara på vissa sätt men inte andra. Athena – pappas flicka är en väldigt lyckad tolkning av en i alla fall utifrån det här perspektivet väldigt outforskad del av de grekiska gudasagorna.
[su_note note_color=”#dafdf5″]
ATHENA – PAPPAS FLICKA
Författare: Li Österberg
Förlag: Epix (2017)
Köp den t.ex. här eller här.[/su_note]