Flipp och flopp bland klassikerna

Nej sommaren är inte över, inte ens semestern för min del (det är nu jag får känna njutet som var längt och lidande när alla andra gick hem och jag var tvungen (nåja, det var självvalt och inte allt för hemskt) att jobba de där extra veckorna), men på Kulturkollo börjar vardagen den här veckan. Med ett tema om klassiker och med en veckoutmaning som sig bör. Linda ber oss flippa och floppa klassiker vi läst.

Det är förstås omöjligt att välja bara en favoritklassiker, men jag gör det och tar Pär Lagerkvists Barabbas. Jag läste den 2012 och det händer fortfarande att den kommer till mig och kräver uppmärksamhet. Jag tror att det är dags för en omläsning snart, det känns som en bok att aldrig bli färdig med.

När det gäller att dissa en klassiker så kan jag nog inte säga att jag någonsin läst en som är värd en sågning, de som jag misstänkt vara så ickekompatibla med min smak har jag inte läst eller läst färdigt. Men min avsky mot Brott och straff som jag tvingades läsa på högstadiet är rätt markant. Den är förstås inte dålig och hade jag fått läsa den frivilligt och vid rätt tidpunkt i livet hade jag nog till och med kunnat uppskatta den. Men flippen får handla om att tvinga folk att läsa saker de inte är redo för snarare än själva boken.

4 svar på ”Flipp och flopp bland klassikerna”

  1. Jag läste både Idioten och Brott och straff frivilligt på högstadiet och har för mig att jag gillade dem! Men det kan bara ha varit ett kvasijag som kände så. Jag har hur som helst tänkt att läsa om dem i vuxen ålder men inte riktigt kommit dit än. Till omläsning alltså. Vuxen ålder är med råge inträdd. 🙂

    Svara
    • Jag tror nog att det är möjligt att läsa och gilla Dostojevskij också i tonåren, det var nog bara att det blev helt snett för mig. Jag tror att jag hade kunnat ta till mig Raskolnikov i samma ålder om jag inte varit tvungen… Möjligen är detta utslag av samma egenhet som gör att jag har svårt för populära böcker, prisade böcker, sånt som folk tjatar om att jag skulle gilla. Jag måste mycket försiktigt ledas mot en bok under lång tid, så att jag tror att jag kommit på tanken att läsa själv om det ska funka 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.