Ett förbud mot mord av Louise Penny

Jag börjar med det som irriterar mig, mest för att det är så litet och perifert att jag vill ha det ur vägen om än inte okommenterat. Det känns jättekonstigt att läsa en bok om Gamache, Beauvoir och Lacoste utan att det som hände i förra boken berörs med ett ord eller minsta tanke. Det var ju jättestort, livsavgörande för dem alla. Hur kan det inte nämnas? Det är inte som att jag inte tyckte att det blev lite för mycket där ett tag och visst är det dags att släppa, men att lämna det utan ett ord av reflektion… Jag ägnar i alla fall allt för stor tankekraft åt att fundera kring om jag missat någon bok i ordningen (jag tror inte det för inget annat har hänt som indikerar att någon längre tid passerat)? Jag antar till att den totala tystnaden är ett genomtänkt beslut, men den stör mig hur som helst orimligt mycket.

Förutom det är Ett förbud mot mord en ypperlig läsupplevelse. Jag känner Gamache och hans närmaste nu, jag tycker det passar fint med en utflykt från Three Pines efter tre böcker. Och omgivningen, ett avlägset beläget värdshus där paret Gamache råkar semestra samtidigt som en synnerligen dysfunktionell familj och ett mord sker, känns bekant. Det känns lite Agatha Christie och väldigt mycket Maria Lang. Det är perfekt underhållning och slöläsning en het sommardag, eller en krispig septemberdag, eller vilken dag som helst egentligen.

Jag är svag för kommissarie Gamache, hur hans fel och brister aldrig döljs av vare sig författaren eller honom själv. Här får vi dessutom lära känna hans historia på djupet, och hans fel och brister blir kanske lite mer förklarade liksom alla hans fina sidor. Det är en nästan vacker och väldigt tung bakgrundshistoria till en mycket välskriven huvudperson.

Men i den här boken får Gamache se sig omsprungen i tävlingen om vem jag gillar mest, min favoritkaraktär kan inte vara någon annan än Bean. Så fin och komplicerad, så bekant och samtidigt totalt unik.

ETT FÖRBUD MOT MORD
Författare: Louise Penny
Förlag: Modernista(2015)
Översättare: Charlotte Hjukström
Den fjärde boken om kommissarie Gamache, tidigare delar: Mörkt motiv, Nådastöt, Den grymmaste månaden
Köp den t.ex. här eller här.

2 svar på ”Ett förbud mot mord av Louise Penny”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.