Binas historia av Maja Lunde

Jag kan inte tänka mig en bättre tid att läsa Binas historia än i slutet av den konstiga sommaren 2018. Jag var rädd hela sommaren, för att värmen skulle ta kål på mig, för att skogen bakom huset skulle börja brinna, för att det här bara är början. Mot slutet av sommaren tänkte jag hela tiden på det jag inte hörde, insekternas surr.

Binas historia utspelar sig över tre olika tidsplan. I mitten av 1880-talet möter vi William som bekämpar sin depression med bistudier och konstruktionen av en ny bikupa, i början av 2000-talet kämpar biodlaren George för att behålla sina bin och 2098 lever Tao med konsekvenserna av bidöden som länge varit ett faktum. Alla huvudpersoner är intressanta, om än inte lika mycket hela tiden (mitt intresse för dem växlar med kapitlen, alla är de mitt huvudfokus under någon del av berättelsen), det är en ynnest att få lära känna dem.

Binas historia är en miljödystopi om något som börjat hända för länge sedan och visar på en hel rad möjliga konsekvenser av detta. Allt är skrämmande när det gäller miljön och det vi förstör, i verkligheten och naturligtvis också i fiktionen.

BINAS HISTORIA
Författare: Maja Lunde
Förlag: Natur & Kultur (2015)
Översättare: Lotta Eklund, originaltitel: Bienes historie
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Hyllan, Och dagarna går…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.