Återbesök i West Memphis

Jag såg, i min allmänna true crime-förhäxning i somras, om den tredje Paradise lost-filmen. De första två orkar jag inte någonsin igen, men den sista bär ju någon form av happy ending. Eller inte.

De där filmerna gjorde något väldigt speciellt. Långt före Making a murderer satte de sökljuset på ett fall som begravdes av myndigheterna. Det är hjärtskärande att se de tre oskyldigt dömda männen (som var pojkar när de först greps) sitta på presskonferensen efter att de tvingats göra en sk Alforduppgörelse där de kan hävda sin oskuld men måste svära sig skyldiga (för att delstaten ska slippa oroa sig för skadeståndskrav). Hur orättvisan äter dem, hur Jason Baldwin med tårar i ögonen berättar att han inte ville, att han ville kämpa för rättvisan men att han ändå gjorde det för att ”de ville döda Damien” och Damien Echolls tackar honom för sitt liv. Det är så förfärligt. Och de mördade barnens föräldrar som vet att mördaren för alltid kommer att gå fri eftersom delstaten bestämt att sätta skyldigstämpel på de som inget gjort, för att det är enklare så.

West Memphis 3 lever sina liv idag. Det gör också den verklige mördaren. Men inte Christopher Byers, Michael Moore eller Stevie Branch. Ingenting har hänt. Det är som det alltid varit.

Mina tidigare inlägg om filmerna kan du läsa här.

2 svar på ”Återbesök i West Memphis”

  1. Jag vet inte om jag skulle kunna göra ett återbesök i West Memphis. Inte utan att gå sönder.

    I och med att Arkansas stängde fallet så satte de stopp för alla eventuella framtida (officiella) undersökningar av de tre morden. Helt makalöst att man hellre benådade tre oskyldiga som tvingades erkänna sig skyldiga för protokollets skull, än lämnade ärendet öppet för framtiden.

    Svara
    • Det är verkligen makalöst och sanslöst. Jag rekommenderar inte ett återbesök, det är alldeles för tungt egentligen, det finns ju ingen ljusning (förutom att de oskyldiga inte längre sitter fängslade förstås).

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.