Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Jag brukar tänka om Jonas Gardell att han räddade mitt liv när jag var i tonåren. Det är förstås en smula överdramatiskt, men när det kommer till Jonas Gardell är överdramatiskt precis så som det bör vara. Sanningen är den att han i alla fall gjorde min tillvaro mer uthärdlig genom att finnas där och skriva sina böcker och delge mig sin förtvivlan, den som jag kände igen så väl. Jonas Gardell lovade mig att det fanns ett vuxenliv som skulle kunna bli värt att leva.

Till minne av en villkorslös kärlek är mycket. Det är berättelsen om Jonas liv, om Jonas mamma Ingegärd vars liv inte blev som hon önskade. Det finns så mycket att säga om denna mamma, jag lämnar den delen av boken till ett inlägg på Kulturkollo, du hittar det här

Till minne av en villkorslös kärlek är också en gåva till mig. Till den läsare som inte läst utan inhalerat, burit vid sitt hjärta, (nästan) alla de böcker Jonas Gardell skrev också innan Torka aldrig tårar utan handskar. Här tolkas och analyseras dessa verk utifrån människan Jonas Gardell (må vara den fiktiva, och döda, människan Jonas Gardell, men ändå…). Det är, för mig som älskar intertextualitet och litteraturanalys, en underbar gåva.

Till minne av en villkorslös kärlek är genomsyrad av allt det jag kommit att betrakta som Gardelskt. Det bibliska språket, det predikande, omkvädena, legenderna, fokus på kvinnoporträtten, det småttigt vardagliga som är det största.

Det som får mig att avsluta den här boken tårögd är ändå den oändliga kärlek som Jonas lyckas förmedla till och kring sin mor där i slutet. Barnets av födseln nödvändiga kärlek till sin förälder, den som inte alltid är enkel. Skildringen av demensens härjningar krossar mitt hjärta, men hur kärleken ändå ligger där under ytan och vinner lagar mig litegrann. Det är en fin berättelse jag tagit del av, men samtidigt troligen något av det sorgligaste jag någonsin läst. Liv som inte blivit fyllda med det de skulle bli fyllda med är alltid förfärliga att läsa.

TILL MINNE AV EN VILLKORSLÖS KÄRLEK
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Norstedts (2018)
Köp den t.ex. här eller här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.