21 april 2024

31 bra saker: julläsningen 2018

I år har jag minsann läst en hel del julböcker, möjligen för att jag började längta julstämning rätt tidigt och hängav mig åt läsning redan i november. Härom dagen skrev jag om Jag kommer hem till jul och det kommer några inlägg till om julrelaterad läsning framöver så håll utkik efter dem. Här är resten av årets skörd.

THE LAST GIFT
Det här är en ganska så ruskig julnovell. Är man ute efter julmys är det här naturligtvis ingenting att läsa eller lyssna till, men annars så. Huvudpersonen är en polis som på annandag jul tvingas meddela en familj att mannen förolyckats under julhelgen och nu hittats död. Det enda kruxet är att hustrun påstår, och också kan bevisa, att mannen firat hela julhelgen med familjen. Eller har han det? Och vem är den där skuggfiguren som lurar i bakgrunden. Det här är en skrämmande och samtidigt vacker novell som någonstans lyckas landa i vad julen faktiskt handlar om.

THE LAST GIFT
Författare: Sarah J. Naughton
Förlag: Orion (2017)
Inläsare: Elizabeth Bower

SNÖFALL ÖVER STRANDCAFEET
Det här är den andra boken om Evie och strandcaféet i Cornwall. Eller egentligen är det den andra, tredje och fjärde berättelsen samlade i en bok. Vi får tre noveller, två jular och ett sommarbesök till priset av en. Och det märks. Jag gillar att återse Evie (som jag tycker väldigt mycket om), Ed, Ruth och alla, men det blir lite fragmentariskt med de olika berättelserna. Allra mest tycker jag om första delen som är den mest juliga och den längsta i sidantal. Och så gillar jag att Evies syster Ruth får ta plats i den andra delen, hon är intressant att lära känna lite mer på djupet.

SNÖFALL ÖVER STRANDCAFEET
Författare: Lucy Diamond
Förlag: Printz publishing (2018)
Översättare: Helen Ljungmark, originaltitel: Christmas at the beach café, Christmas gifts at the beach café, A baby at the beach café
Serie, Tidigare delar: Strandcaféet
Köp den t.ex. här eller här.

EN VINTER I PARIS
Det finns mycket jag gillar med den här boken och allra mest är det då bakningen. Jag som är helt besatt av Hela England bakar och Masterchef Australia (och gillar mest när de bakar eller gör efterrätter) har helt enkelt hittat hem i en bok som handlar om lärarinnan Rachel som ”luras” iväg till Paris för att tävla i bakning för en klassiskt grinig mästerkonditor (med ett hemligt hjärta av guld).

Jag gillar också bitarna om vänskap och familj, men har lite svårt att engagera mig i eller egentligen tycka om de romantiska kringelikrokarna, de känns lite påklistrade. Och ibland fastnar jag i dialogerna också, En vinter i Paris känns i vissa stycken som den debut den är och en mer aktiv redaktör hade nog hjälpt. Det är absolut ingen katastrof, men min läsning störs lite och helhetsintrycket blir lidande.

Men jag gillar det mesta med En vinter i Paris och min lust att baka, eller kanske ännu hellre se andra baka i diverse tv-program har återigen väckts till liv.

EN VINTER I PARIS
Författare: Jenny Oliver
Förlag: Printz publishing (2018)
Översättare: Ann Margret Forsström, originaltitel: The Parisian christmas bake off
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går, Hyllan

DITT LIVS AFFÄR
Ditt livs affär är inte en särskilt julig berättelse, på ytan. Där finns inga julgransprydnader eller pepparkakor. Där finns mest sjukdom, ensamhet, förtvivlan. Men sen när jag läst ut boken och låtit den sjunka in ett tag inser jag att det kanske är en av de allra juligaste berättelserna ändå. För att den handlar om medmänsklighet, kärlek och offervilja. För att den vrider och vänder på vad ett liv är och är värt. Ditt livs affär är inte lika omvälvande som Och varje morgon blir vägen hem längre och längre var för mig, men den är lågmält vacker, under ytan.

DITT LIVS AFFÄR
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2017)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Eli läser och skriver, Enligt O

Jag har läst en del julromaner också tidigare år och Jeanette Wintersons Juldagar från förra året och Dash och Lilys utmaningsbok från längre sen är fortfarande favoriter. Förra året gjorde jag också ett sånt här samlingsinlägg och det hittar du här.

Julläsning är en av mina bra saker, alla 31 bra saker hittar du här.

2 tankar på “31 bra saker: julläsningen 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.