Känslan av ett slut av Julian Barnes

Min första känsla efter att ha läst ut Julian Barnes Känslan av ett slut är att jag vill gråta men inte kan. Det sitter en klump av sorg någonstans i magtrakten och den vill inte spricka och släppa taget.

Känslan av ett slut är inte särskilt spännande, inte så mycket händer och huvudpersonen Tony är inte någon man fäster sig vid, tycker illa om eller bra. Han är en rätt ordinär människa och jag tror det är det det geniala ligger, man kan känna igen sig i Tony och det är det som gör att i alla fall jag nästan går sönder av ledsenhet.

Känslan av ett slut handlar mycket om minnen, om den privata tidens gång, hur den förändrar minnena, men också de handlingar man utfört. För egen del har jag ett väldigt speciellt förhållande med minnet numera, efter att ha ägnat stor del av mitt liv åt att minnas allt åt alla är jag numera, som ett resultat av utmattningen utlämnad till andras minne och mina egna anteckningar. Jag bär allt för få minnen helt enkelt. Och när det kommer till närminnet har jag inga problem med det, men förlusten av det som hände för längre sen är svår, i relation till barnens uppväxt och till min egen. När mina gamla dött har jag tvingats inse att ingen längre finns kvar som kan hjälpa mig att minnas. Det är också en sorg.

Känslan av ett slut är ju en väldigt uppskriven och prisad bok, jag tycker att den är lite för slö (trots att blurben på baksidan lovar något ”infernaliskt spännande”) för att infria förväntningarna. Det är rätt grabbigt (eller gubbigt kanske) och det finns mycket jag vill veta mer om (kvinnorna!). Men det är en bok som får mig att tänka själv, som får mig att reflektera över minnen och deras betydelse, men också hur tiden förändrar det som faktiskt hände. Möjligen är det en mycket stillsam, något försenad 40-årskris jag genomgår när jag umgås med Tony och hans funderingar över tiden och varat. Jag gillar det hur som helst ganska mycket. Mer än själva boken…

KÄNSLAN AV ETT SLUT
Författare: Julian Barnes
Förlag: Bonnier pocket (2011)
Översättare: Mats Hörmark, originaltitel: Sense of an ending
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går, Carolina läser

Känslan av ett slut och tankarna den väcker är en av mina 31 bra saker, alla bra saker hittar du här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.