31 bra saker: Bästa läsningen 2018

Mot_den_glittrande.jpg Ett_hjartslag_fran_doden.jpg  Inuti_huvudet_ar_jag_kul.jpg

Ni ska veta att jag verkligen, verkligen ansträngt mig för att begränsa den här listan till tjugo titlar. Blir det för långt orkar ingen läsa, men jag har som vanligt läst så mycket bra att det är lite knixigt att välja ut. Men här kommer i alla fall tjugo bra böcker jag läst under året, i den ordning jag läst dem.

Varje bok ackompanjeras av ett utdrag från min recension. Vill du läsa hela texten klickar du bara på bokens titel.

Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey
Den här berättelsen intar man bäst om den får virvla in i en som Alaskas vilda floder.

Om tyranni av Timothy Snyder
Timothy Snyders bok om tyranni (grundat i chocken som uppstod när Donald Trump blev vald till president och fortsatte bete sig) är ett halmstrå jag gripit tag i tidigt på året för att hitta någon sorts styrsel inför skitstormen som komma skall.

Vi är en av Sarah Crossan
Det finns inte ord för hur mycket jag tycker om den här boken. Jag ska läsa allt Sarah Crossan skrivit och jag ska läsa det nu!

Gemina och Obsidio av Amie Kaufman & Jay Kristoff
Hur underbart är det inte med serieavslutningar som håller vad de lovat? Att läsa Obsidio är en fröjd, precis som jag, efter Illuminae och Gemina, visste att det skulle vara.

En ny tid och Doktor Bagges anagram av Ida Jessen
Men det är bara glimtar, aldrig går han på djupet, aldrig kan jag vara riktigt, riktigt säker på att han inte förtiger de viktigaste delarna för mig. Snarare tvärtom, jag vet att han gör det.

Min vän Dahmer av Derf Backderf
Min vän Dahmer är helt klart en av de bästa serieromanen jag läst, den visar verkligen hur en sådan kan vara när text och bilder förstärker varandra. Det finns några rutor i den här boken som får tiden att stanna.

Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Mrs Dalloway är egentligen en enda lång tankeström, en böljande betraktelse över människor som råkar korsa varandras vägar just den här dagen som Clarissa går ut för att köpa sina blommor och hålla sin bjudning.

Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo
Jag älskar den här boken och Lisa Bjärbo för att hon har skrivit den och Liv för att hon finns för tystisar som är mitt i det just nu. Böcker som inte behandlar sånt här med vuxenpanik och supertydliga pekpinnar växer inte på träd direkt, varenda liten bokstav är livsviktig.

Med kallt blod av Truman Capote
Med kallt blod handlar om ett förvisso fasansfullt brott där en familj överraskas om natten, binds och mördas i sina sängar. Det är förfärligt men det är ändå inte brottet i sig som får mig att ligga sömnlös, kallsvettig och lyssna efter konstiga ljud. Jag tror att det är Truman Capotes röst i det hela. Den där undangömda, den där som viskar fram de här människorna så lätt att de växer fram till verkliga människor en efter en, offer såväl som förövare.

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall
När man skjuter arbetare är som ett knytnävsslag någonstans där det tar andan ur en totalt.

En bokhandlares dagbok av Shaun Bythell
En bokhandlares dagbok är en alldeles ljuvlig bok, kanske främst för att den verkligen inte är just det…

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka av Naja Marie Aidt
Jag kan inte rekommendera Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka om du är förälder, inte om du har den minsta inlevelseförmåga eller fantasi. Jag kan inte heller rekommendera den om du förlorat, om du vet vad förlust och sorg är, om du någon gång känt döden och dess konsekvenser rulla in över dig, krossa dig. Ändå hoppas jag att du vill läsa Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka, jag hoppas att du läser den frivilligt, beredd på biverkningarna.

Vad som helst är möjligt av Elisabeth Strout  
Jag älskar Elisabeth Strout! För hur hon skriver, men ännu mer för vilka hon skriver. Hennes karaktärer är de som sällan kommer till tals, de små och bortglömda, de som inte utfört ett hjältedåd i sitt liv. De som är som de flesta av oss.

Slutet av Mats Strandberg
Att läsa Mats Strandbergs Slutet är att bära på sin största ångest, all sin kärlek och all sin sorg, samtidigt och att nästan inte skrämmas av det.

Belzhar av Meg Wolitzer
Och visst kan man tycka att det är dumt att jag inte tagit mig an den tidigare, men samtidigt är jag glad att jag sparat på den. Jag kan inte tänka mig en bok bättre att läsa en sorgtyngd och grå allhelgonahelg, det var just då den skulle läsas, just då jag behövde den.

Jag är, jag är, jag är: ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell
Den här boken handlar inte alls om döden även om man kan tro det. Den handlar om att leva, om att räcka ut tungan åt döden och om att balansera så att man lipar lite lagom och inte beter sig dumt (vilket Maggie gör både en och två och tre gånger, herregud!)

The stranger beside me av Ann Rule
Ann Rules bok om vännen och seriemördaren Ted Bundy har jag precis läst ut och inte hunnit recensera än. Men den är bra, mycket, mycket bra.

Kärlekens antarktis av Sara Stridsberg

Den här också precis nyutläst och jag saknar ord för den. Kärlekens antarktis kommer göra ont i mig länge, länge. Så förfärligt bra!

Det här var 20 bra saker från 2018, alla 31 bra saker hittar du här.

2 svar på ”31 bra saker: Bästa läsningen 2018”

    • Verkligen, har nog aldrig läst en bok som gett mig så mycket existensiell ångest och samtidigt fått mig att må bra.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.