Orden som formade Sverige av Elisabeth Åsbrink

Orden som formade Sverige var mitt mycket avkopplande sällskap rätt många kvällar under november. Jag läste ett kapitel här och ett kapitel där när jag inte orkade långa kapitel eller stora bitar av något.

Elisabeth Åsbrink är briljant, precis så skarp att jag förstår att hon besitter såväl kunskap som engagemang, precis så humoristisk att jag förstår att jag inte måste läsa allt lika noga. Det här är en bok man inte måste något med, det är en bok att låta sig undervisas (i brist på mindre tråkigt ord) och roas av.

De där orden som format Sverige myntades från år 98 och fram till 2017. Där återfinns diktfraser, folkhem, Pride, torshammaren, OMG, förtrycket av samerna, diktaturens kreatur, tvångssterilisering och Strindberg som tyckte att det var synd om människorna. Det är ett veritabelt myller av minnen, kunskap och trådar att koppla ihop. Det är bara att luta sig tillbaka och försöka ta in, i lugn och ro och lite i taget.

ORDEN SOM FORMADE SVERIGE
Författare: Elisabeth Åsbrink
Förlag: Natur & kultur (2018)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.