Cementträdgården av Ian McEwan

Jag har ingen aning om vad jag ska skriva om Cementträdgården. Den är så säregen, kanske konstig och alldeles, alldeles egen. Jag tycker om den och inte, den liksom bara är och flyter omkring i mitt huvud.

Cementträdgården är Ian McEwans debutroman och det är min andra roman (efter På Chesil beach) av honom. Kanske kan jag säga att det är atmosfären som är hans grej. Att beskriva stämningar och outtalade saker som ligger i bakgrunden och stör hela tiden när man har svårt att få syn på dem. I Cementträdgården är det en syskonskara som står i centrum, allt är väldigt grått och obestämt runt dem också innan modern dör, men sen blir det outhärdligt. Och precis som vanligt. Samtidigt.

Jag vet som sagt inte om jag tycker om Cementträdgården, men Ian McEwan fascinerar mig oerhört. Jag vill verkligen utforska vidare, gå djupare in i hans stämningar och hitta nya världar här bredvid vår egen. Jag tror inte att det är möjligt att få nog av ett sånt författarskap.

CEMENTTRÄDGÅRDEN
Författare: Ian McEwan
Förlag: Brombergs (2010)
Översättare: Annika Preis, originaltitel: The cement garden
Köp den t.ex. här eller här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.