Slaget om Troja av Theodor Kallifatides

Slaget om Troja är den första bok jag läst av Theodor Kallifatides och nu vet jag det jag länge anat, att han skriver ömsint och välformulerat, att han förmår gjuta liv i berättelser och att han skriver angeläget också när han rör sig kring det förgångna.

Anledningen till att jag ville läsa just Slaget om Troja stavas naturligtvis Silence of the girls (och kanske lite House of names.) Jag kan inte riktigt få nog av Iliaden och dess berättelser just nu. Slaget om Troja är Iliaden återberättad ur minnet av en lärare i en krigshärjad grekisk by mot slutet av andra världskriget. Det är också berättelsen om krigets härjningar, såsom de tedde sig då och så som de ter sig nu.

Möjligen hade jag önskat mig lite mer fördjupning i någon eller båda berättelserna. Och fler kopplingar och tankar kring att det är så väldigt applicerbart på också det moderna det där gamla verket.

Slaget om Troja är ett gott första möte med ett nytt författarskap, jag anar vad som finns där inne i skattkammaren och jag kommer absolut vilja läsa mycket av Theodor Kallifatides framöver.

SLAGET OM TROJA
Författare: Theodor Kallifatides
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går…

1 svar på ”Slaget om Troja av Theodor Kallifatides”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.