Don’t you forget about me av Mhairi McFarlane

Det kan vara svårt att tro, men måttet på hur bra en feelgood-bok är är för mig hur dåligt den får mig att må. Och ingen får mig att må sämre, eller bättre, än Mhairi McFarlane. Jag älskar henne!

Don’t you forget about me är Mhairi McFarlanes femte bok, jag har älskat dem alla och kan inte tänka mig att ens försöka att rangordna dem på något sätt. Här handlar det om Georgina och även om det tar mig en liten stund att ta till mig handlingen så faller jag omedelbart för Georgina. Det hjälper säkert att hon tar hela den där första fasansfulla kvällen när hon får sparken och sen kommer på sin pojkvän med att vara otrogen med den sortens fattning som bara Mhairi kan ge sina ”hjältinnor”.

Jag avskyr verkligen det där svinet till pojkvän och jag älskar som sagt Georgina och hennes vänner förstås, och familjen som vill mer än de förmår, och Dev som bara dyker upp och är en ängel, och Lucas förstås… Åh Lucas!

Och så det där om att må dåligt då. Jag grät mig mer eller mindre stillsamt genom de hundra sista sidorna. Det Georgina berättar och hur hon berättar det är så fasansfullt sorgligt och relaterbart (vilket gör det ännu mer sorgligt) att det transformerar den här boken till något mer än en feelgood-roman. Det blir plötsligt en viktig bok som säger något nytt om något alldeles gammalt, unket och ingrott i metoo-tider. Och jag älskar hur människorna omkring Georgina får tjäna som goda exempel på hur man ska reagera i sådana situationer, det är trösterikt i en värld som är rik på allt annat än tröst och hopp.

Sen gillar jag slutet förstås, då mår jag bara bra, men jag hade inte gjort det om jag inte fått lida så mycket först.

DON’T YOU FORGET ABOUT ME
Författare: Mhairi McFarlane
Förlag: Harper Collins (2019)
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: Hyllan, Carolina läser, Enligt O

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.