Gäst hos verkligheten av Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvists författarskap hänger så förfärligt fint ihop och om jag skulle ägna mig åt en akademisk, skönlitterär studie så skulle jag vilja ägna den åt honom. Det finns hos honom ett djup och ett mörker, en förståelse för mörkret som jag aldrig kan få nog av.

Gäst hos verkligheten är egentligen en bagatell, en kort, vardaglig skildring av en uppväxt. Glimtar av en uppväxt. Men det är också en sorts origins-berättelse, en sån som alla superhjältar har. Där i det bibeltyngda, varma och perfekta familjeköket föddes kampen och tvivlet som skulle bli till Barabbas. Där någonstans föddes, om än inte lika tydligt hur, den samhällskritik som blev till Bödeln. Där finns korn av den briljanta galenskap som blev Onda sagor och allt det andra.

Min oerhörda kärlek till Pär Lagerkvist ligger i det vi har tillsammans förstås, i mörkret och grubbleriet och tvivlen. Men det ligger också i det han ger mig som jag inte själv hittat. Hur han förstår och genomskådar sig själv och mörkret, grubbleriet och tvivlen. Hur han ser och visar mig att vi är som folk är mest i det där som rätt lätt kan bli till en självförhärligande känsla av att ha fått allt sig förklarat. Det är förstås lite tungt, men om man vill komma vidare med sig själv och livet så är det en gåva. Pär Lagerkvist är något mer än en fantastisk författare för mig, något mycket djupare.

GÄST HOS VERKLIGHETEN
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Albert Bonniers förlag
Låna boken på biblioteket eller köp den i ett antikvariat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.