Det vackra mysteriet av Louise Penny

Jag kanske ska börja där jag egentligen inte vill titta. Jag börjar med det jag inte riktigt gillar med den här boken, det som kanske är något jag inte gillar med hela serien? Det finns en ondska här som är orimlig, eller i alla fall tar sig orimliga uttryck. Det finns en person i den här boken som gör något så fullkomligt vidrigt och kommer undan med det, jag känner inte att det känns helt trovärdigt. Men jag kan heller inte låta det få för stora proportioner eftersom jag faktiskt inte vet om personen verkligen gör det det verkar som att han gör och med de motiven, allt silas genom andras upplevelser och så var det där jag störde mig på kanske något annat. Hon är fantastisk Louise Penny!

Det vackra mysteriet är den åttonde boken om kommissarie Armand Gamache och det är en ovanlig bok i det att den inte kommer ens i närheten av Three Pines. Här blir Gamache och hans underordnade Beauvoir genast instängda i ett munkkloster som varit undangömt för världen i hundratals år. Ett mord har begåtts och synden har fallit över församlingen. Det är väldigt effektivt att låta klostret vara skådeplats för ett morddrama, men det är än mer effektivt att det får utgöra arena för det andra drama som sedan länge utspelar sig mellan de båda poliserna. Att se dem famla i sin relation, drunkna i kärlek och dåligt samvete mot en fond av 23 tysta munkar är rätt så fenomenalt.

Det vackra mysteriet är den senaste boken som översatts till svenska, nästa utspelar sig i juletid och jag har köpt den och ställt den på vänt i hyllan. Jag går in i originalspråket nu och ser lite fram emot det. Det var liksom tvunget, inte sjutton har jag ro att vänta på att resten av de hittills femton böckerna ska översättas. Jag behöver veta hur det ska gå för dem rätt snart, näst intill omgående faktiskt.

DET VACKRA MYSTERIET
Författare: Louise Penny
Förlag: Modernista (2019)
Översättare: Carla Wiberg
Detta är den åttonde boken i serien, tidigare delar: Mörkt motiv, Nådastöt, Den grymmaste månaden, Ett förbud mot mord, Ett ohyggligt avslöjande, Begrav dina döda,Ljusets lek
Köp den t.ex. här eller här.

Jag skriver ännu mer om Louise Pennys serie om Gamache på Kulturkollo idag, det handlar om fasader och kulisser och hur allt inte är vad det verkar vara. Den texten hittar du här.

6 svar på ”Det vackra mysteriet av Louise Penny”

 1. Ja, visst är det frustrerande att översättningarna ligger så långt efter. Jag skulle också vilja läsa dem snabbare men tack vare att det finns så många andra böcker så klarar jag att hålla mig. Men med slutet som var så vill jag också veta hur det ska fortsätta.

  Svara
  • Jag trodde faktiskt inte att jag skulle ha så svårt att vänta in översättningarna, men nu när jag kommit till brytpunkten så fixar jag det inte. Det ska bli lite intressant också att läsa dem på originalspråk och se hur hon egentligen skriver det engelska i relation till det franska som är så viktigt.

   Svara
 2. Jag älskar den här serien, men jag hatade på riktigt den här boken. Det var inte alls samma stämning som i de andra böckerna, karaktärerna inte alls lika intressanta och jag var ganska arg stora delar av boken. Tänkte nästan ge upp hela serien, men gick också över till originalspråket, och se där, nu är jag glad igen 🙂

  Svara
  • Jag förstår din känsla, det är verkligen en bok som bryter av. Jag hade problem med den, men inte så stora som du beskriver, jag gillade klostret som bakgrund, men jag var inte alls förtjust i det som hände i de grundläggande relationerna och hur det hände. Möjligen blev kontrasten för stor också till boken innan som var så mästerligt bra.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.