Den vita boken av Han Kang

Den vita boken av Han Kang är inte riktigt prosa och inte riktigt poesi. Den är kanske en tänkebok, men ändå inte. En meditation? Ja, jag tror jag landar där, det är i alla fall mycket meditativt att läsa om allt det vita.

Här finns en handling, men jag skulle inte kunna redogöra för den. Det är rörelser och utveckling och händelser, allt dolt bakom de vita saker som beskrivs. Skummande vågor, snö, vita leenden och spetsgardiner.

Jag har länge tänkt att jag skulle läsa något av Han Kang, redan när Levande och döda gavs ut så tänkte jag att. Men så blev det inte så och det krävdes en annalkande bokmässa för att slutligen få mig att ta steget. Nu vill jag läsa hennes tidigare böcker också och se hur de kan vara, hur de ska beskrivas i efterhand. Och så måste jag nog hitta ett seminarium med henne i helgen, jag känner att jag behöver höra mer för att försöka förstå vad det är jag upplevt, vem hon är, vem jag är…

DEN VITA BOKEN
Författare: Han Kang
Förlag: Natur & Kultur (2019)
Översättare: Anders Karlsson och Okkyoung Park
Köp den t.ex. här eller här.
Andra som skrivit om boken: och dagarna går

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.