Uprooted av Naomi Novik

Uprooted av Naomi Novik är magi när det är som allra, allra bäst. Här finns trollformler som skapas i tillsammansskap, här finns vänskap och kärlek och hat starkare än livet och döden, starkare än allt. Och här finns en hjältinna så ovillig att kompromissa att jag inser att jag aldrig mött någon som Agnieszka i mitt läsliv, och jag har saknat henne.

Ramen bär, medvetet, likheter med sagan om skönheten och odjuret. En ung kvinna, fortfarande flicka, förs till ett avlägset slott där ett monster härskar, eller där man tror att ett monster härskar i alla fall. Till en början följer också Uprooted det förväntade narrativet, men sen bryter sig berättelsen lös och det är då det blir magiskt på riktigt.

Jag älskar Agnieszka, men också draken i all sin inlåsta ensamhet och konservatism. Jag älskar skogen som dödligt hot och mest av allt älskar jag att det som driver hela historien, hjärtat i den här sagan, är vänskapen mellan två flickor.

Uprooted är mitt första möte med Naomi Noviks litterära värld, men det är definitivt inte sista gången vi möts.

UPROOTED
Författare: Naomi Novik
Förlag: MacMillan digital audio (2016)
Inläsare: Katy Sobey

4 svar på ”Uprooted av Naomi Novik”

  1. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, med alla sina bottnar och kopplingar till folklore och myt. Noviks senaste bok Spinning Silver var i min mening till och med snäppet vassare, så det är något att se fram emot.

    Svara
    • Ja, den är fantastisk och vindlande och griper tag i så mycket av myter och sagor, det tycker jag också väldigt mycket om. Jag har faktiskt börjat lyssna på Spinning silver som ljudbok och den verkar riktigt bra redan från början så nu när du skriver så så känner jag mig väldigt tryggt vetskapen att jag har ännu en stor läsupplevelse framför mig.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.