Skrivsöndag: En introduktion

Idag inleder jag en inläggsserie om skrivande här på bloggen. Jag kommer bjuda på glimtar av mitt eget skrivande, texter om skrivarhandböcker och essäer och lite smått och gott som jag tycker passar in. En gång i veckan, alltid på en söndag, en tid framöver. Om inte annat tänker jag att det kan vara ett sätt att övervinna (=överleva) mörkret.

Just nu läser jag Lev kreativt av Julia Cameron. Den är en sorts kurs för att få in kreativiteten i sitt liv och främja skrivande och andra skapande processer. Där finns skrivövningar som ger mig jättemycket och sånt som bara känns flum, men i grund och botten tror jag att jag kommer få mycket ut av att följa med i processen. Man ska till exempel skriva tre sidor rätt oreflekterad och framförallt okritiserad text varje morgon, det tar längre tid än man tror, men jag känner redan efter två veckor att det öppnar upp en del. Det gör något med en att starta dagen med kreativitet. Jag kommer förstås att rapportera från denna utflykt under hösten.

Att jag har läsare bland mina läsare vet jag, men finns det kanske också skrivande människor här inne? Stilla gärna min nyfikenhet genom att berätta lite om ditt skrivande i kommentarerna.

6 svar på ”Skrivsöndag: En introduktion”

 1. Alla som bloggar skriver väl i någon mån? Har varit nyfiken på Cameron men inte läst henne. ”Morning pages” verkar i alla fall ha slagit igenom stort. Jag har skrivit en bok som finns på bibliotek, men just nu är det paus i det kreativa.

  Svara
  • Absolut, bloggande är förstås skrivande och dessutom en viktig form av skrivande för mig eftersom det är den enda sort jag mäktat med under många år, jag hade inte överlevt kreativt utan det. Morgonsidorna är väldigt bra och det känns som att Cameron har en hel del att plocka med sig av, det finns mycket att lära från henne. Kul med bok! Och ibland är det nödvändigt med paus i det kreativa skapandet också.

   Svara
 2. Jag läste Cameron för kanske 15 år sen och är sugen på att läsa om henne. Minns också att en del övningar var mumbojumbo men vissa bitar var bra! Morgonsidor har jag försökt lite till och från och jag gillar dem men det är svårt att få plats med dem i morgonrutinerna. Mitt skrivande existerar, förutom bloggandet, endast i fantasin just nu. Jag är oerhört fascinerad av skrivande men saknar både idéer och tid just nu. Försöker med lite prompts och skrivövningar någon gång här och var och hoppas en dag på att få tid för lite mer skrivande.

  Svara
  • Det är så frustrerande det där med tiden, att den aldrig räcker till och kan användas till det där kreativa, det krävs ju tid för att få och utveckla idéer också… Morgonsidorna får jag in nu för att jag bantat från 3 till 2 sidor och för att jag gett mig sjutton på att få till det de här tio veckorna som boken ”varar”, hur det går sen vete fåglarna. Men jag gillar det underliggande tänket i boken, om att få in kreativiteten snarare än skapandet i vardagen, kreativiteten som ett sätt att tänka och vara.

   Svara
 3. Vad roligt med en serie om skrivande!

  Jag tjänstledig från mitt kontorsjobb och går Skrivarlinjen på Folkuniversitetet, så nästan allt i mitt liv är skrivande just nu. Dock har vi blivit rekommenderade att inte läsa böcker om skrivande det här året, så det har jag tänkt låta bli. Men det du skriver här kommer jag garanterat att läsa! 🙂

  Svara
  • Jag tycker att det är så himla häftigt att du tar dig tid för skrivandet, du är min förebild i detta och jag hoppas att jag ska våga göra något liknande framöver. Det där med skrivböcker är vanskligt, jag känner mig ofta hindrad av dem som kommer med allt för konkreta tips eftersom deras skrivprocess sällan ser ut som min och så blir jag låst i att jag kanske borde göra som dem istället. Men om de är lite mer filosofiskt funderande om skrivande så går det bättre. John Ajvide Lindkvists skrivdagbok var helt fantastisk inspirerande (det var den som väckte lusten och modet hos mig att ge mig ut i det skönlitterära skrivandet igen) i det att han verkligen är ”all over the place” och inte följer sina egna råd och verkligen visar att det funkar att göra på sitt eget sätt. Men den har du ju redan läst och jag förstår verkligen rekommendationen att hålla sig borta från sånt. Jag är glad om du läser här, jag lovar att inte komma med en enda pekpinne eller några matnyttiga råd över huvud taget 😉

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.