Jag är Kina av Xiaolu Guo

Jag har träffat och intervjuat Xiaolu Guo på bokmässan en gång. Det var skrämmande. Jag är Kina känns rätt mycket som den hon gav intryck av att vara, hård, krävande och fri i tanken.

Jag tyckte väldigt mycket om Guos Kortfattad kinesisk engelsk ordbok för älskande, men den här boken får jag inget riktigt grepp om. De tre huvudpersonerna Mu, Jian och Ilona reser runt, rör sig omkring varandra och har så svårt att hitta hem. Jag är Kina är en väldigt intressant skildring av just Kina och det kinesiska, men det handlar också väldigt mycket om att leva i exil. Och att man nog helt enkelt aldrig kan hitta hem eftersom ”hemma” är en tid snarare än en plats. Intressant är det, och engagerande ibland, men för mig saknas känslan. Jag tycker inte bra eller dåligt om någon och det blir ett problem.

Sen har jag ofta problem med romaner som bygger till så stor del på brev och dagboksanteckningar. Jag hade helt enkelt inte koll på att boken var sån när jag valde den till bokcirkeln. Jag är Kina var en rätt seg läsupplevelse, men ändå värd ansträngningen. Och som bokcirkelbok passade Jag är Kina ypperligt, dels tyckte de andra i cirkeln mycket bättre om boken än jag dels finns det många fina diskussionstrådar att dra i.

JAG ÄR KINA
Författare: Xiaolu Guo
Förlag: Alfabeta (2015)
Översättare: Ulla Danielsson och Lotta Danielsson, originaltitel: Iam China
Boken kan du köpa här.
Andra som skrivit om boken: Enligt O

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.