Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Om någon tvingade mig att välja en enda författare som är min favorit och som jag skulle läsa exklusivt resten av livet så skulle jag välja Selma Lagerlöf. Hennes berättelser har gett mig och ger mig fortfarande en sån oerhört stark och trygg känsla av hemma samtidigt som hon utmanar mig att tänka och vara mer. Allra mest betyder hon nog för mig för att jag känner mig sedd av henne, eller jag känner att mitt kynne, mina likar är sedda av henne. Vi är så oerhört väl beskrivna hos henne, vi vemodiga skogslänningar.

Anna-Karin Palm skriver i sin biografi över Selma Lagerlöf fram en författare som inte riktigt uppskattades för sin storhet i sin samtid. Fortfarande talar många om henne som någon sorts intuitiv sagoberätterska och hon är en tydlig representant för alla dessa kvinnor som förblivit ”kvinnoförfattare”. Jag tycker om hur Anna-Karin Palm så tydligt visar att Selma Lagerlöf istället för sagotant var en ambitiös författare med tydliga idéer om vad hon ville förmedla med sina romaner och noveller. Hon blir inskriven i ett samhälle och i historien som jag upplever att hon inte riktigt blivit tidigare. Och så lyfts den här ohämmade skrivglädjen fram. Jag tror det är den som leder till den där förledande lättlästheten, den som lurat många att tro att texterna bara råkade bli.

Efter att ha lyssnat färdigt på detta monumentala verk så är jag oerhört sugen på att läsa mer Selma Lagerlöf (jag har Jerusalem kvar av de stora romanerna), men jag vill också återvända till Anna-Karin Palm vars litteratur jag älskar, men inte gett mig tid att utforska som jag egentligen vill.

JAG VILL SÄTTA VÄRLDEN I RÖRELSE – EN BIOGRAFI ÖVER SELMA LAGERLÖF
Författare: Anna-Karin Palm
Förlag: Bonnier Audio (2019)
Inläsare: Anna Maria Käll

2 svar på ”Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm”

  1. Jag avundas er som har den här relationen till Lagerlöf. Jag vill så gärna tycka att det är briljant och har gått kurser i litteraturvetenskap där hon naturligtvis figurerar … och det går inte! Måhända är jag för mycket storstad och för lite skogslänning, även om det skulle göra ont att inse.Vill ändå (eller just därför) gärna läsa den här biografin. Det kanske hjälper mig att träda in i magin.

    Svara
    • Å ja så tråkigt, är verkligen glad för min relation till Selma och allt hennes böcker ger mig. Palms bok kanske ändå kan hjälpa dig att hitta det som skulle kunna tilltala dig, en av de bästa sakerna med boken är att hon ägnar så mycket tid och plats åt att sätta litteraturen i ett sammanhang i relation till Selmas liv och samhället. Jag hoppas verkligen att du ska få möta den Selma jag möter när jag läser hennes böcker!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.