Det som varit och det som blir

2010-talet är snart borta, 2020-talet inleds. Det här årtiondet har varit bra, men det har varit riktigt förfärligt också. Det har varit en världspolitisk katastrof, men det har också varit Greta Thunberg och hela klimatrörelsen. Det har varit rasistiskt och människofientligt, men det har också varit medmänsklighet, #metoo och hopp om en framtid.

Jag har drivit en bokblogg och startat och skrivit på en kollektivblogg vilket gett mig tio år av bokbloggsgemenskap och flera nya vänner. Jag har skrivit klart en avhandling och disputerat, blivit filosofie doktor i historia. Jag har slutfört min magisterexamen inom bibliotek och informationsvetenskap, fått biblioteksjobb, fått sparken och fått en heltidsanställning på mitt bibliotek. Jag har drivit bokcirklar, bråkat med ungar på arbetstid och haft sjukt kul med världens bästa kollegor. Jag har förlorat alla mina far- och morföräldrar och några till. Jag har jobbat mig till ett utmattningssyndrom och sen dess är ingenting sig likt. Jag har läst bortåt 1000 böcker. Och slutat och börjat skriva skönlitterärt igen. Det har varit som livet är, allt på en gång.

2019 har inte varit ett av mina bästa år, men sannerligen inte ett av de värsta heller, det var inget 2016 om vi säger så. Jag har kämpat med min utmattning, jag har kämpat med annat som inte hör till detta forum, jag har skrivit som aldrig förr och jag har till och med tagit mod till mig att skicka ett manus till förlag (och fick betalt för den ansträngningen i ett uppmuntrande utlåtande). Det har varit ett sprudlande år när energin funnits och ett frustrerande och svårt år när den saknats mig.

2020 hoppas jag ska bli ett år där lugnet sätter sig. Där jag inte behöver kämpa riktigt så mycket. Där skrivandet får ta mer plats och arbetet mindre. Där jag hittar någon sorts balans och inte en enda dag ägnar mig åt att paniskt djupandas och stelstirra in i en vägg för att det blivit för mycket och jag inte är riktigt säker på att jag ska överleva. 2020 kommer bli året då jag känner mig harmonisk i alla fall en liten stund och där jag har ork att leva kreativt, jag tror att 2020 kommer bli året då jag skriver ”färdigt” romanen jag jobbar på och kanske skickar iväg den någonstans igen (eller inte, det känns inte superviktigt just nu, en sak som däremot känns viktigt är att skriva den) och inleder nästa projekt, det där som ligger och ropar på mig hela tiden och vill hitta ut i världen genom mina ord.

Jag önskar oss alla ett riktigt gott nytt år och ett hoppfullt 2010-tal.

Det här är en av de bra saker jag skriver om under december 2019. Alla bra saker (från alla år av bra saker) hittar du här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.