Om Bob Dylan av Sara Danius

Om Bob Dylan är en liten text som lämpar sig väldigt bra när man har lite tid över och vill umgås med Sara Danius igen. Jag lyssnade på ljudboken så jag fick höra hennes röst, men det tror jag att man gör också om man läser pappersboken. Sara Danius sälta, kunnighet, humor och korrekthet är oerhört närvarande här.

Det som fångar mig mest är första delen som sätter in Bob Dylan i ett litterärt sammanhang. Där lyckas Sara Danius faktiskt motivera för mig varför Dylan var en passande pristagare. Jag tycker fortfarande att det är roligare att hitta en ny författare i och med nobelprisen, men jag gillar samtidigt när textbegreppet vidgas och jag föredrar ju Dylan framför alla sådana där verklighetsförnekande typer som också fått motta priset.

Bokens andra del, som handlar om turerna kring Nobelpriset och mottagandet av det, intresserar mig mindre, men visst är det lite kul att få en inblick också bakom den ridån.

Det jag bär med mig är förutom Sara Danius saknade röst hennes oerhörda kunnande när det kom till litteraturvetenskap. Tack och lov har jag hennes andra böcker kvar, jag ska läsa dem med långsamhet och eftertanke så som de och jag förtjänar.

OM BOB DYLAN
Författare: Sara Danius
Förlag: Bonnier audio (2018)
Inläsare: Sara Danius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.