Henrik VIIIs sex hustrur av Antonia Fraser

Väntetiden mellan omläsningen av För in de döda och ankomsten av The mirror and the light fördrev jag med Antonia Frasers bok om Henriks drottningar. Egentligen finns det inte mycket att orda om den, den är roligt skriven, den lutar sig mot forskning såsom den såg ut när den skrevs (lite nytt har framkommit). Jag håller inte alltid med om Frasers analyser och ibland tycker jag att hon är lite anakronistisk (och där hamnar hon nog på grund av det där besvärliga i att kvinnors liv sällan skildrades särskilt ingående i historiska källor), men jag applåderar hennes önskan att skriva kvinnornas historia.

Det finns ingenting här som jag inte läst förut och ändå är det nytt. Det nya ligger förstås i hur dessa sex kvinnor står i förgrunden, inte deras tyranniske och möjligen sinnessjuke make. Jag tycker om hur de alla framstrålar som människor och huvudpersoner i sin egen rätt. Skulle jag önska något mer så vore det väl den lilla kosmetiska insatsen att sätta kvinnorna istället för snubben på omslaget…

Det här är en synnerligen trevlig väntetidsbok och jag rekommenderar den varmt till alla Mantelfrälsta, kanske i väntetiden tills tredje boken kommer på svenska eller som avtändning när den är läst. Och ju mer man läst och kan om ämnet desto roligare har man eftersom man kan bråka lite med författaren.

HENRIK VIII:S SEX HUSTRUR
Författare: Antonia Fraser
Förlag: Forum (1995)
Översättare: Margareta Eklöf
Boken finns att låna på ditt bibliotek, vill du köpa den kan du hitta den här via Omnible.

2 svar på ”Henrik VIIIs sex hustrur av Antonia Fraser”

    • De har jag också tittat på men inte läst än, jag hyser dock inga tvivel om att de kommer att bli lästa. Berätta gärna vad du tycker om du testar något av hennes.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.